Доверие Обединен холдинг АД декларира, че на 11 април Доверие Капитал АД и Global Finance са подписали споразумение с гръцката Вивартия (www.vivartia.com) за продажбата на 99.99% от капитала на Обединена Млечна Компания АД (ОМК), съобщават от холдинговото дружество.

Доверие Обединен холдинг АД притежава чрез свързани лица 37.42 на сто от капитала на Обединена млечна компания АД, като преки държатели на акциите са International real estate investor holding с 1 040 000 броя акции или 35.76 на сто и Доверие Капитал АД с 48 304 броя акции или 1.66%.

Окончателното приключване на сделката ще стане след произнасяне на становище и „зелена светлина” от българската комисия за защита на конкуренцията.

През 2006 г. оборотът на ОМК достига 34.2 млн. лв. (без ДДС), реализиран основно от продуктите марка Верея и Фибела.

Вивартия има намерение да продължи да развива българския млечен пазар, да разработва и предлага нови продукти и да вложи допълнителни инвестиции в ОМК, допълва съобщението.

Vivartia е публично дружество, международна компания за хранителни стоки, базирана в Гърция. Компанията оперира 27 производствени бази и включва 4 стратегически бизнес единици: млечни продукти, пакетирани закуски и храни, вериги ресторанти и заведения за кафе и замразени храни. Основните търговски марки на компанията са: Delta, 7 days, Goodys, Flocafe, Uncle Stathis.

Global Finance е една от водещите компании за инвестиции чрез дялово участие в югоизточна Европа с офиси в Атина, София и Букурещ. От основаването й през 1991 г. управлява фондове от над 700 милиона евро и е направила повече от 60 инвестиции.

По последни данни Изпълнителният директор на Софарма АД Огнян Донев е придобил нови 388 531 акции на Доверие Обединен Холдинг, с което прякото му участие, както и чрез свързани лица, достига 15.39 на сто.

До момента днес са изтъргувани 706 акции на средна цена от 7.60 лв.