Видинското шивашко предприятие "Вида стил" АД отново е обявено за продажба. До 26 ноември кандидатите могат да подават офертите си в сградата на Видинския окръжен съд, пише в обявление на съдия-изпълнител Виолета Томова.

Целта на започналата продажба е да се удовлетвори вземане на СИБанк на стойност 4.47 млн. евро. Минималната цена за цялото предприятие, обявена от съдия-изпълнителя, е 8.9 млн. лв., както и при предишния търг, спрян с решение на Окръжния съд във Видин.

Обявената минимална цена е повече от три пъти по-малка от пазарната оценка на активите на предприятието, която по официална информация на "Вида стил" е 15.45 млн. евро.

Предишната продажба трябваше да бъде на 8 септември, но Окръжният съд във Видин нареди нейното спиране, след като от ръководството на дружеството подадоха искане за обявяването му в несъстоятелност. Решение на съда за несъстоятелност обаче все още няма.

В условията на засилваща се икономическа криза стойността на имуществото на "Вида стил" АД спада с всяко отлагане на публичната продажба на имуществото, коментира за БТА управителят на дружеството Димитър Бонгалов, който е назначен на поста от средата на 2009 година от кредитора СиБанк по Закона за особените залози.

С всяко спиране на продажбата на "Вида стил "АД дълговете на фирмата нарастват с около 100 000 лева месечно, отбеляза управителят. До момента от януари до средата на октомври 2009 година дълговете на предприятието са се увеличили с около 1 млн. лева, уточни Бонгалов. През януари т. г. първоначалната пазарна оценка на недвижимото имущество на "Вида стил" възлизаше на над 30 млн. лева, днес при обявена продажна цена от съдия изпълнител вече е около 9 млн. лева, отбеляза Бонгалов. Той посочи, че до момента, независимо от спирането на три пъти на делото за продажба, няма реален купувач и проявен инвеститорски интерес към предприятието за конфекция.

Бонгалов заяви, че икономическите резултати вече показват подобряване ефективността на работа на предприятието. Прекратени са няколко неизгодни договори, съкратен е излишният административен персонал, прекратена е процедурата по масовите съкращения на работници, продължен е договор за поръчка, подписан от старото управление на "Вида стил", обясни управителят. Ако успеем да сключим още един договор за поръчка, вероятно ще се увеличат работните места, а това е и единственият начин това огромно предприятие да работи и да бъде ефективно, каза Бонгалов.

През август и септември са изплатени всички 4 месечни дължими работни заплати, единствените дължими суми са около 100 000 лева неизплатени трудови възнаграждения на напуснали работници, обясни управителят. Той уточни, че "Вида стил" не е плащала осигуровки на работниците близо две години, а дългът към държавата е близо 3 млн. лева. Очаквам до два месеца да започнем да изплащаме и дължимите социални осигуровки, заяви Бонгалов. Събираме и оферти за оборудване на производствения цех с отоплителни тела, за да работят хората при нормален температурен режим и през зимата и лятото, разказа управителят на "Вида стил".

"Вида стил" АД е собственик на земя и сгради с обща площ от 53 000 кв.м, от които 22 000 кв.м е застроената площ. Във фабриката към момента работят около 250 души на едносменен режим на работа, но оборудването позволява при двусменен режим да се трудят около 1 100 работника.

Дружеството произвежда общо годишно над 580 000 броя шивашки изделия годишно при работа на една смяна. При двусменен режим, капацитетът може да надхвърли 1 млн. броя изделия годишно, в зависимост от сложността на моделите. Предприятието произвежда продукция на ишлеме за реномирани европейски фирми, които изискват висококачествена изработка на дрехите.

Източник: БТА