Продажбата на готова продукция от "Кремиковци" е започнала от снощи, каза пред журналисти председателят на КНСБ в комбината Васил Яначков. Първите 800 т метали са отпътували към складовете на Държавния военновременен резерв, допълни той. Парите за това ще дойдат от държавата и са близо 25 млн. лева.

Металурзите продължават да искат държавата изцяло да купи продукцията, за да могат до края на седмицата работниците да си получат заплатите.

По-късно днес пред сградата на Министерския съвет протестиращите се надяват да получат отговор от премиера Сергей Станишев за избор на оператор в комбината. Те ще поискат гаранция от правителството да продължи подаването на природен газ в сегашните количества, за да може да се поддържа в "горещ режим" коксохимичното производство, докато бъде намерен оператор.

Яначков допълни, че в момента електропещта работи и се произвежда стомана, с което има гаранции за пари за заплати за следващите месеци.

В „Кремиковци" се е крало с ръце и крака, допълни по темата днес д-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа" . Веднъж завинаги трябва да се види и прокуратурата да разбере какво е ставало и какво се прави и сега. Вие ни виждате само когато излезем на улицата, но ние ходим по всички инстанции, за да алармираме за какво става.

Държавата е минотарен собственик, но е поела ангажименти, посочи Тренчев. Не се плаща на НЕК, на БДЖ, държавата има лостове да спре това и да каже на мажоритарния собственик вие сте неплатежоспособни.

За такива неща в САЩ се влиза в затвора. И сега, кредиторите ще съдят Кремиковци и на практика и държавата в Лондонски съд и резултатът е ясен. И сега да мрат хората, защото индийският собственик и други преди него други са довели нещата до тук, както се вижда и не без помощта на държавата.

Целият свят сега при кризата е тръгнал чрез държавите си да спасява икономиката си, автомобилна индустрия, банки. А ние се правим тук по- на капиталисти, като непрекъснато управляващите говорят за минотарен собственик, категоричен е д-р Тренчев.

Източник: БНР, БНТ, БГНЕС, Снимка: БГНЕС