Продажбите на Дружба СЗ до март се свиват с 18% за година

861
Продажбите на Дружба СЗ до март се свиват с 18% за година

Приходите от продажби на Дружба стъкларски заводи до март се свиват с близо 18% на годишна база, до 34.93 млн. лева, сочат данните от неконсолидирания отчет на дружеството за дейността си през първо тримесечие на тази година.

Нетната печалба на компанията в края на март е 2.39 млн. лева (0.045 лева на акция), или с 58% по-малко спрямо същия период на 2009 г.

„Световната икономическа криза все още оказа влияние върху търсенето на стъклени опаковки и респективно доведе до известен спад на продажбите на дружеството", отчитат от компанията в междинния си доклад, което е и причината за намаляване на приходите от продажба на готова продукция. „Смятаме, че пазарите се стабилизират и дружеството ни не очаква по-нататъшно понижаване на търсенето на продуктите си".

Ръководството на Дружба стъкларски заводи прилага мерки за намаляване на производствените разходи като следи ежемесечните потребления и по този начин не допуска необоснован растеж на себестойността на продажбите. Фирмата показва намаление на себестойността с около 17% спрямо същия период на 2009 г.

Ръководството на компанията прилага мерки и за по-ефективно използване на суровините и енергийните ресурси. Дружеството въвежда проекти за подобряване на енергийната ефективност и инициативи за опазване на околната среда.

Акциите на дружеството не са търгувани на БФБ от 22 април. Тогава са прехвърлени 112 лота, като цената се понижи с 3.30%, до ниво на затваряне от 2.901 лева за бройка.

Финансовите разходи за периода са намалели с 29% (980 хил. лева за първо тримесечие на 2010г, срещу 1.395 хил. лева за същия период на 2009 г).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg