Пресконференция по повод 80-ата годишнина от създаването на независим финансов одит в България и 20-та годишнина от възстановяването на одиторската професия, организирана от Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС), се проведе днес.

На пресконференцията беше поставен акцент върху важността на одиторската професия и нейното отражение върху специфични области като процедурите за обществени поръчки, усвояването на европейски фондове, съответствието на българските одиторски стандарти към европейските стандарти, нивото и качеството на висшето икономическо образование в страната и регулаторната рамка, особено в частта ѝ за малкия и среден бизнес.

„Сам по себе си фактът, че одиторската професия в България е основана преди цели 80 години е забележителен. Историята на нашия институт е тясно свързана с развитието на професията по посока пазарните и европейски изисквания. Смея да твърдя, че българските одитори следват най-високите професионални стандарти и често дори се движат стъпка напред като използват в своята работа процедури, които са все още в процес на обсъждане и нямат задължителен характер. Предстоящият в понеделник Конгрес на ИДЕС ще постави на обсъждане значими професионални и обществени въпроси и още веднъж ще обсъди актуалните предизвикателства пред одиторите и експерт-счетоводителите," заяви проф. д-р. ик.н. Михаил Динев, председател на УС на ИДЕС на пресконференцията.

Освен проф. Динев в пресконференцията участваха и членовете на УС на ИДЕС Мария Страшилова, Бойко Костов и Ангел Крайчев.

Засягайки актуалната тема за обществените поръчки,Мария Страшилова заяви: „Понякога още в тръжната документация има заложени противоречия по отношение на изискванията към одиторите. Често Министерствата сами са си „заложили капан" и в последствие не са доволни от резултатите от одита. Ние можем да сме много полезни в преглеждането на регламентите и документацията за обществените поръчки за постигане на повече прозрачност и яснота и се радвам, че все повече държавни институции се обръщат към нас по този повод."

Предстоящият Конгрес по случай 80 години независим финансов одит и 20 години от възстановяването на одиторската професия ще се проведе на 18 април 2011г. в хотел Шератон в София. Темата на Конгреса ще бъде „Ролята на регистрираните одитори за издигане доверието в българската икономика" и в рамките на двата дискусионни панела водещи български и чуждестранни експерти-счетоводители и одитори ще разменят идеи, добри практики и опит по темата и ще поставят на дискусия ключови въпроси за развитието и бъдещето на професията.

Начало на одиторската професия в България е поставено на 17 април 1931 г. с приемането на Закона за института на заклетите експерт-счетоводители от XXII Народно събрание на България. През 1948 г. институтът бива закрит, след което с влизането в сила на Закона за счетоводството, одобрен от Великото народно събрание на 3 януари 1991 година, одиторската професия започва да се практикува отново.