Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през март 2010 г. е с 1.3% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените има в преработващата промишленост - с 2.3%, докато намаление е регистрирано в добивната промишленост - с 1.1% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.4%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - със 7.2%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.6%, а намаление е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 1.3%.

Индексът на цени на производител на вътрешния пазар през март 2010 г. нараства с 2.8% в сравнение със същия месец на 2009 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 18.6% и в преработващата промишленост - със 7.7%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано намаление - с 9.7%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо март 2009 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 27.8%; производството на тютюневи изделия - с 20.0%; производството на превозни средства, без автомобили - с 5.2%.

Намаление на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.5%; производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5.4%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.3%.

Общият индекс на цени на производител през март 2010 г. се увеличава с 1.3% спрямо предходния месец. По високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1.9%, докато намаление се отчита в добивната промишленост - с 0.8% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.6%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.1% и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.3%.

Общият индекс на цените на производител през март 2010 г. се увеличава с 5.2% в сравнение със същия месец на 2009 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 10.1% спрямо март 2009 година. По съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали - с 36.2%, при производството на тютюневи изделия - с 16.5% и при производството на химични продукти - с 9.0%, а намаление се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.5%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5.2% и при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.4%.