Цигарената фабрика в Пловдив ще продължи да функционира и произвежда цигари. Това реши днес акционерното дружество.

Новият собственик на цигарената фабрика в Пловдив е „Сигма-консулт“. Те имат намерение да вкарат в производство нови марки цигари.

Преди няколко месеца фабриката спря да функционира. Тогава бяха съкратени голям брой работници, които получиха големи обезщетения. Новите собственици ще привлекат на работа технолози с опит и ще се опитат да възстановят изцяло производството на цигари.

Фабриката може да заработи до месец и половина, уточниха от там.

Припомняме, мажоритарният пакет от Цигарена Фабрика Пловдив бе продаден за 36.569 лв. на акция, или за над 30 млн. лв., чрез търговската система на БФБ на 17 юли тази година. Сделката за дружеството в Пловдив, както и за това в Стара Загора, предизвика множество обсъждания в медиите, според които сделката за цигарената компания е била обявена за сключена 4 минути преди последния възможен срок, което не е дало възможност на други купувачи да дадат по-високи оферти.

В резултат на публикациите продажбата беше проверена от Комисията за финансов надзор. От регулатора обявиха, че мажоритарните дялове на двете дружества са продадени при условията на нормална търговия, но в конкретния случай продавачът („Булгартабак Холдинг” АД и консорциум от консултанти) е предварително публично известен, което е в противоречие с принципа за анонимност на страните, характерен за обичайната борсова търговия.

От КФН обявиха и, че СД на БФБ-София АД не е предприел необходимите действия, съобразно своите правомощия по борсовия правилник, с които да гарантира в достатъчна степен държавния интерес, а именно осигуряването на максимална доходност от сделката за „Булгартабак Холдинг” АД и в крайна сметка реализирането на желаните приватизационни намерения на принципала - българската държава.

Източник: БГНЕС