Поради неспазване от страна на Търговския регистър при Агенция по вписванията на нормативните срокове за обявяване на поканата за свикване на редовно ОСА на Стара планина Холд АД-София (

), същото ще се проведе на 15 юли. За това съобщиха от компанията.

Холдингът е поредната публична компнаия, която срещна затруднения около свикването на ОСА.

В резултат на създалата се ситуация събранието ще се проведе на 15 юли от 11.00 ч. в София, бул. "Др. Цанков" 36, зала Бургас на СТЦ Интерпред, при същия дневен ред и проекти за решения.

Нека да припомним, че на ОСА акционерите на холдинга ще вземат решение за обратно изкупуване на до 3% от собствените акции.

Срокът за извършване на изкупуването ще е не по-дълъг от 5 г. от решението на събранието. Минималната цена ще е равна на среднодневна борсова цена за 1 акция в период от 52 седмици преди датата на обратното изкупуване.

Максималната цена по изкупуването ще е 75% от максималната среднодневна борсова цена за 1 акция в период от 52 седмици преди датата на обратното изкупуване.

Акционерите на холдинговото дружество ще вземат решение и за увеличение на капитала на компанията до 100 млн. лв. чрез издаване на нови акции в срок от пет години от регистриране на тази разпоредба на устава в търговския регистър.

По-рано и дъщерните компании на Стара планина Холд – Елхим Искра, М+С Хидравлик и Хидравлични елементи и системи също обявиха намерения за обратни изкупуания.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 29 юли от 11.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА, или към 1 юли.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА е 27 юни.

Вчера акциите на Стара планина холд поевтиняха на БФБ с 1.95%, до средните 5.52 лв. при обем от 2 470 лота.