Проспектът на Инвестбанк ще е в КФН до края на октомври

795
Проспектът на Инвестбанк ще е в КФН до края на октомври

Проспектът за предстоящото първично публично предлагане на Инвестбанк ще бъде внесен за одобрение от Комисията за финансов надзор не по-късно от края на октомври. Това заяви за profit.bg Владимир Владимиров, изпълнителен директор на кредитната институция.

Според него провеждането на IPO-то има реалните шансове да се случи преди коледните празници, без обаче да се ангажира с посочването на конкретна дата. "Знаете, че са ни необходими разрешителни от институции като БНБ и КФН, за които е необходимо техническо време," допълни още Владимиров.

На 19 октомври акционерите на Инвестбанк ще се съберат на извънредно общо събрание. На него те ще гласуват не само поредното увеличение на капитала от 62 млн. лв. на 74 млн. лв. със собствени средства, но ще обсъждат и измененията в устава на банката, предвид предстоящото й придобиване на публичен статут, допълни Владимиров.

Ръководството на Инвестбанк обсъжда вариант да пусне на борсата до 15% от капитала си. Не е изключено половината от тях да бъдат емисия от нови акции, а останалата част да се състои от стари книжа.

Привлечените от капиталовия пазар средства ще бъдат вписани в пасива на Инвестбанк като собствен капитал, което неминуемо ще подобри и капиталовата адекватност на кредитната институция.

Колкото до причината за поредното увеличение на капитала Владимиров заяви, че се дължи на бурното развитие на банката през последните месеци. За пример той посочи актуалните данни за привлечени активи, които вече надхвърлят 1 млрд. лв., а брутната печалба на трезора достига 10 млн. лв. през септември.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg