Металурзи от "Кремиковци" организират днес протестен митинг-шествие пред Министерството на икономиката и енергетиката с искане да се спре унищожаването на комбината.

Те призовават министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров да си подаде оставката, ако не е в състояние да вземе спешни мерки за спасяването на комбината, като цяло, и да съдейства за запазването му в работещо състояние до неговата продажба. Това е записано в декларация до министъра, която по-късно днес протестиращите ще му връчат.

Металурзите искат още гаранции за обезпечение на нормално производство от страна на НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, спешно намиране на варианти за привличане на нови и надеждни инвеститори, които да оперират в комбината до продажбата му в неговата технологична цялост.

В понеделник, поради липса на суровини, ръководството на "Кремиковци" пристъпи към поетапно извеждане от експлоатация на доменните пещи "1" и "3" и на коксохимичните батерии.

На столичния площад "Ал. Невски" пристигнаха 30 автобуса с металурзи, дошли за протестите. Очаква се общият брой на автобусите да достигне 70, казаха от синдикатите в "Кремиковци".

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС