Конкурсът за продажбата на държавния дял в Булгартабак-Холдинг продължава и след оттеглянето на БАТ от надпреварата, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за Profit.bg.

„Процедурата продължава, като ще изчакаме да видим офертата на кандидата", казаха за Profit.bg от АПСК.

Крайният срок за подаване на депозит и обвързващи оферти е 15 часа на 29 август 2011 година.

Да припомним, че от АПСК съобщиха през април, че има определена минимална справедлива цена и в случай, че обвързващата оферта е под нея, то сделка няма да има. Тогава не стана ясно какъв е минималният праг под предлог, че от агенцията не искат да повлияят на оценките на бъдещите купувачи.

По-рано днес стана ясно, че вторият от кандидат-купувачите на държавното участие в Булгартабак - БАТ, се оттеглиха от надпреварата.

"Причини от търговски и стратегически характер" са посочените мотиви за оттеглянето си от БАТ в официалното си писмо до агенцията.

Така единственият желаещ да придобие близо 80-те процента от капитала на държавния холдинг остана БТ Инвест, зад която стои руската банка Внешторгбанк.

Пазарни участници обаче са на мнение, че вероятността и този път да не се стигне до реална сделка се увеличава. Акциите на Булгартабак поевтиняха на борсата днес с 3.91%, до 27 лв. за лот.