В Старозагорските минерални бани в петък все проведе четвъртата регионална кръгла маса "Българска фондова борса и бизнесът - партньори в Европейския Съюз".

С встъпителни думи Данчо Данев, зам.-областен управител на Стара Загора, представи на участниците предимствата на града, които са го направили и предпочитан избор за място за провеждането на поредната от серията кръгли маси с бизнеса, организирани от БФБ.

Участници в кръглата маса бяха 17 фирми от Стара Загора, Бургас и Ямбол. Това бяха Ате Пласт ООД, Бургос пласт ООД, Вилтон - 2 ООД, Деметра ЕООД, Дени Лайтинг ООД, Диана Комерс 1 ЕООД, Елма ООД, ЗСК Боруй АД, Инглиш Вилидж ООД, Кабелкомерс ООД, Маяк М ЕООД, Медина-Мед, Нафта Трейдинг АД, Пресков АД, Ритъм - 4 - ТБ, Тера Груп АД и Чисти Климатични Помещения Инженеринг АД.

Сред лекторите, представили предимствата и възможностите на публичността, бяха представители на БФБ – Иван Такев, Пантелей Карасимеонов, Симеон Симов и Илиян Димитнов.

Поканен бе и Цветан Цонев, главен изпълнителен директор на Трейс Груп Холд, който обобщи пътя на компанията, провела IPO-то си преди месец.

Също така Владимир Спасов, Директор за връзки с инвеститорите на М+С Хидравлик, разказа на опита на компанията като публично дружество от вече 7 години.

На проведения брифинг за медиите Виктор Папазав отчете, че 2007 г. е била изключително успешна за БФБ, богата на първични публични предлагания, като допълни, че за 2008 г. е възможно нови 60 компании да се листват на борсата.

Според него, IPO-то на Трейс Груп Холд е било изключително успешно, като добави, че не е имало истерия около него. Огромното презаписване, според Папазов, е резултат на огромния интерес, както и малката емисия, довела до пускането на големи поръчки.

На въпроса дали ще бъдат въведени за търговия деривативни инструменти, Папазов коментира, че първо трябва да се научим да ходим, а след това да тичаме, като по тази причита това едва ли ще стане през следващата година.

Относно късите продажби и маржин търговията Иван Такев съобщи, че са внесени в КФН предложения за промени в Наредба 16, като ще се чака решението на регулатора.

Папазов допълни, че усилено се работи по стартирането на новото приложение X3 News. Също така следващите 6-7 месеца трябва да се направи подготовката за въвеждането на новата система за търговия XETRA.

Председателят на Съвета на Директорите на БФБ заяви, че е важно държавният дял от борсата да бъде купен от инвеститор, който ще развие пазара. Той допълни, че пред последните месеца доста се е шумяло по въпроса, като според него не всички кандидати са били подходящи.

Настоящата корекция на пазара бе определена като здравословна и всички се надяваме да е временно явление, също коментира Папазов.

Кръглата маса в снимки: