Работниците в „Кремиковци“ блокират изхода и входа за София на магистралите „Тракия“ и „Хемус“ за един час следващата седмица, съобщи Васил Яначков, председателят на федерация „Металици“ към КНСБ.

Двата синдиката действат в пълен синхрон. Заявлението им за протестите вече е предадено в Столична община. Кремиковските работници ще блокират автомагистрала „Тракия“ над резиденция Врана от 8 до 9 часа в понеделник.

На следващия ден, 15 юли, те ще блокират по същото време, освен „Тракия“, и изхода на София за Варна на кръстопътя на Ботевградско шосе с Околовръстното. Във вторник ще разпънат и палатков лагер пред сградата на Министерски съвет. В сряда ще продължи едночасовата блокада на двете магистрали.

А на 17 юли ще бъде блокирана само магистрала „Тракия“. Автобусно шествие ще тръгне оттам до площад „Св. Александър Невски“ където ще бъде проведен митинг около обяд.

„Не се страхуваме от насилие. Време е държавата да се определи дали ще застане зад „Кремиковци“ или ще го остава да се превърне в старо желязо“, заяви Людмил Спасов председател на синдикат металурзи КТ „Подкрепа“.

В момента „Кремиковци“ почти не работи, газоподаването е максимално намалено, а при 15 хиляди куб. м газ никой не може за гарантира, че няма да се получи взрив като в Челопечене, предупреди Людмил Спасов. Спряна е и работата с БДЖ. 2 хиляди работници от БДЖ са предупредени, че ще бъдат съкратени. Подготвя се и спирането на Топлоцентралата в комбината.

За пореден път, когато има реални кандидати, държавата решава, че трябва да спре „Кремиковци“. Точно сега тя реши, че трябва да изиска всички задължения на „Кремиковци“ към държавните предприятия да бъдат изплатени, каза Васил Яначков. Според него министерството на енергетиката води задкулисни преговори и поема ангажименти с кандидат купувачи, а от друга страна не се ангажира с възела пред „Кремиковци“.

Според синдикатите „АрселорМитал“ е крайно ненадежден купувач. Обещаните заплати за май месец все още не са платени и той само извива ръце, каза Ренета Петрова, заместник на Васил Яначков. След снощните разговори от КНСБ смятат, че офертата на украинския стоманодобивен магнат Константин Жеваго е приемлива.

Източник: БГНЕС, Снимка: Profit.bg