Работниците от германския автомобилостроител Opel се съгласиха да бъдат намалени заплатите им, като по този начин да допринесат за икономии от 265 милиона евро (390 милиона долара) годишно, ако компанията майка General Motors най-сетне продаде контролния пакет акции на консорциума, оглавяван от канадско-австрийската компания за производство на автомобилни части Magna, предаде Ройтерс.

"Намаляването на заплатите е болезнено за всички нас, но ние сме готови да поемем такава отговорност", заяви профсъюзният лидер в Opel Клаус Франц. В замяна на това работниците ще получат 10 процента от акциите на автомобилостроителя и право на глас в управлението на компанията.

Профсъюзът се съгласи да бъде намалено заплащането за коледните и другите празнични дни, да бъдат замлазени заплатите до 2011 година и да бъдат преустановени за две години пенсионните им вноски в пенсионния фонд на компанията.В подкрепа на тези мерки гласуваха близо 50 000 души, работещи в заводите на Opel в цяла Европа.

Магна е подготвила комплексен план за преструктуриране, предвиждащ съкращаването на 10 500 работни места. В момента в заводите на Opel и другата дъщерна компания на Дженерал мотърс - Vauxhall - работят 49 000 души, около половината от които в Германия, а останалите в Испания, Полша, Белгия и Великобритания. Заводът в белгийския град Антверпен най-вероятно ще бъде закрит.

В комюнике на работническия съвет, публикувано днес, се посочва, че важен елемент от споразуменията с европейските работници на компанията е "взаимната цел да направим всичко необходимо, за да избегнем закриване на заводи и съкращения" в подразделението на General Motors Co..

Според комюникето споразуменията зависят от сделката за продажба на мажоритарен дял от Opel на Магна, чийто партньор е руската банка Сбербанк. Другото условие е персоналът на компанията да получи 10-процентов дял от преструктурираната Opel, отбелязва АП.

Очаква се по-късно днес управителният съвет на Дженерал мотърс да реши дали да даде окончателно одобрение на сделката.

Източник: БТА