Работодателите у нас са заплашени от бягство на кадри

1910
Работодателите у нас са заплашени от бягство на кадри

Ново изследване на Regus показва, че българските специалисти биха премислили служебното си положение след лятната почивка заради липса на повишение и заради началници, които не са наясно или не посочват фирмените цели.

При 44% от анкетираните основният фактор, за да решат да напуснат, е това, че следващото стъпало в кариерата им е в необозримото бъдеще, а 38% и 34% от анкетираните не биха се задържали във фирма, в която няма съответно комуникация с мениджърите или стратегически фирмен подход, информираха от Regus.

Гари Гюртлер, вицепрезидент на компанията за България коментира: „Когато стягат в куфарите банските и плажните кърпи след почивката, работещите най-вероятно се замислят за плюсовете и минусите на работата, която ги чака като се приберат. При доклади, посочващи, че една от последиците на съвземането от финансовата криза е все по-големият брой служители, които напускат работа и се оглеждат за нова, на фирмите, които не предлагат всички благоприятни условия, може би им предстои да изгубят най-добрите си кадри".

„Стресът вследствие на преумората е нараснал по време на последната рецесия, тъй като хората работят повече и по-дълго, за да подсигурят плащането на ипотеката. За да се преживее бурята, бяха орязани бонусите и служебните облаги, но с възстановяване на икономиката работещите ще се отправят масово към фирми, които обещават по-добри условия, а не задължително най-висока заплата," смята още Гюртлер.

Други фактори за повишаване на стреса са липсата на увереност в компетентността на колегите (29%) и тяхното грубо отношение към 25% от анкетираните, които посочват това като причина да вземат решението, че е „време за промяна". Други причини за недоволство, които лесно биха се превърнали в „последната капка", са липсата на гъвкави практики за работа в офиса и от дома, както и шеф, който си приписва заслуги за тяхната работа (21%).

В проучването от компанията попитаха работещите как фирмите биха могли да избегнат изтичане на най-добрите кадри. За разлика от повечето други държави, в които се проведе проучването, 44% от служителите в България посочват, че най-голямото им желание е възможността за гъвкаво работно време, а не увеличение на заплатата (40%). Това предпочитание е изненадващо на фона на скорошен доклад за покупателната способност на топ мениджърите, който определя заплатите на българските топ мениджъри като твърде ниски.

Таблица: 5-те причини, поради които българските специалисти напускат работа тази година (анкетираните са посочили повече от един отговор)

Липса на повишение, въпреки добрите резултати от работата44,00%
Липса на комуникация и ангажираност от страна на висшето ръководство38,00%
Липса на фирмена „визия“34,00%
Липса на увереност в компетентността на колегите29,00%

Груби колеги

25,00%

Данни: Regus България

През февруари и март 2010 г. бяха интервюирани над 15 000 бизнесмени от глобалната база данни на Regus. Глобалната база данни, с над 1 милион бизнесмени по целия свят, представя най-вече висши мениджъри и собственици на фирми от различни държави. Анкетираните бяха запитани кои проблеми биха ги подтикнали да напуснат работа, както и кои служебни облаги биха ги задържали. Проучването се ръководи и осъществи от независимата организация MarketingUK.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Дървар
# 0
07:08 | 27 August 2010
Пък те едни работодатели.Сите са "рапорт даден- рапорт приет"И дялат още на петилетки.
What's the news
# 1
16:08 | 26 August 2010
Много добра статия наистина. За работодателите е повече от сигурно, че се страхуват от бягство на своите най-добри служители. Любопитно ми е, дали някой от управляващите страната политици се опасяват от все по-големия брой емигранти. Когато демографските показатели на страната са отрицателни, това означава че България е демократична държава с отворена пазарна икономика, в която има свободно движение на хора, стоки и капитали. Поздрави за екипа на Профит.бг.
:))
# 2
16:08 | 26 August 2010
Много точно попадение е тази статия. Точно това става в момента наистина.
what tha fuck
# 3
13:08 | 26 August 2010
Абе, кой ще рискува да остане без работа в тея времена.... Я си представете, наем, сметки и без заплата... Открива ти се пътя за на село, но и там не се знае какво ще правиш :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg