През тази седмица се очаква ръководството на Българската фондова борса (БФБ) да се срещне с премиера Бойко Борисов, съобщи за DarikFinance.bg министърът на финансите Симеон Дянков. Според запознати на нея ще се обсъди предстоящата приватизация на дялове от държавни дружества през борсата.

Срещата с премиера Бойко Борисов е трябвало да се състои миналия петък, но е била отложена.

Припомняме, че още през миналата година министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви намеренията на правителството на борсата ще бъдат пуснати миноритарни дялове от държавни енергийни компании. Идеята беше през нея да се приватизират дялове от Булгартрансгаз, АЕЦ Козлодуй, НЕК, Булгаргаз, Електроенергиен системен оператор, ТЕЦ Марица Изток 2, както и притежаваните от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма 33-проценти дялове в електроразпределителните дружества, контролирани от ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.

Управляващите на няколко пъти промениха концепцията си за тази приватизация като дори се мина през етапа, в който беше даден заден ход. Листването на Булгартрансгаз се отложи, а за ЕРП-тата се чака приключването на проверката, която им прави Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

На въпрос докъде е стигнала приватизацията на държавния дял в БФБ, министър Дянков каза - „случват се много неща, които са в процес". Той уточни обаче, че има огромен интерес от няколко чужди инвеститори. Просто изчакваме периода и събираме информация, обясни лаконично той.

В интервю за сайта, дадено в края на ноември миналата година, Симеон Дянков каза, че държавата планира да намери инвеститор в следващите няколко месеца. Интерес към покупката на държавния дял в борсата през годините имаше от страна на няколко оператора - ОМХ и фондовите борси на Франкфурт, Виена и Атина.

На въпрос на сайта към две от чуждите институции за повече подробности за техния интерес към покупката на държавния дял в БФБ, от германската и австрийската борса се въздържаха от коментар.

Доволен съм от новото ръководство на БФБ, каза в отгово на въпрос финансовият министър.

Източник: DarikFinance.bg