Печалбата на Фазерлес (

) за първото тримесечие на тази година е 1.99 млн. лв., или с 18% повече от резултата година по-рано. Това сочат данните от предоставения отчет на компанията зе дейността си до 31 март. Компанията приключи миналата година с 6.04 млн. лв. печалба, а 2006 г. с 3.5 млн. лв. положителен финансов резултат.

От Фазерлес сочат, че основните фактори за формирането на резултата са няколко. Тук влизат договарянето на повишени цени на традиционните пазари на дружеството, предвид ръста и непредвидимостта на цените на материалите, енергийните ресурси и особено на нефтопродуктите; намаляване на преките материални разходи за производство на фазер, както и повишаване на производителността и ефективността на производствената дейност.

Общите приходи от дейността на компанията са 7.8 млн. лв. при 7.5 млн. лв. година по-рано. Нетните постъпления от продажби са 7.7 млн. лв., или с почти 250 хил. лв. над сумата от същия период на миналата година.

През изтеклия отчетен период проектният технически капацитет на технологичните линии е използван на 104.53%. Преди година производствените мощности са били натоварени 113.91%. По данни на компанията постижението се дължи на повишаване на производителността и ефективността на производствената дейност; реализирани мероприятия на инвестиционната програма и подобряване ефективния фонд за използване на оборудването на технологичните линии и др. През последното тримесечие компанията е произвела 4.7 хил. куб.м ДВП при 5.13 млн. лв. година по-рано.

Според прогнозните данни на Фазерлес нетните приходи от продажби за 2008 г. се очаква да бъдат 35 млн. лв., или с 10.1% над сумата за 2007 г. Понижение на печалбата от основна дейност с 33.8% прогозират от компанията. В края на годината тя се очаква да достигне 4 млн. лв. при 6.05 млн. лв. за миналата година. Нетната печалба съответно се прогнозира да е 3.6 млн. лв. спрямо 5.42 млн. лв. за 2007 г.

Днес акциите на Фазерлес поскъпват на Българска фондова борса с 2.21%, до средните 172.08 лв. при обем от 304 изтъргувани лота.