Обемът на сделките, застраховани срещу лоши плащания у нас през 2010 година, ще бъде два пъти по-голям спрямо предходната. Това прогнозират от Кофас България, част от международната група Coface. От компанията очакват съответно и броят на фирмите, които търсят допълнителна гаранция срещу некоректните партньори, да нарасне осезаемо до края на годината.

„Въпреки засиления интерес през последните месеци, процентът български компании със застраховка кредитен риск остава доста нисък в сравнение с държавите от Западна Европа. Данните ни показват, че едва около 10% от фирмите у нас са сключили такава. За сравнение в Западна Европа делът на застрахованите компании достига 80-90%", обясни Камелия Попова, управител на Кофас България. „Затова очакванията ни са през следващите години броят на застрахованите срещу лоши плащания у нас да продължи да се увеличава убедително", категорична е тя.

От компанията отчитат и промяна в профила на застрахования бизнес у нас с интензивно увеличаване на застрахованите вътрешни сделки, а не само експортни дейности, както е било досега. Според данни на компанията съотношението към момента е 2/3 към 1/3 в полза на застраховките на сделки на вътрешния пазар.

Външното застраховане е насочено основно към вземания от компании от Европейския съюз, Македония, Сърбия, Хърватия и Албания. От застраховката кредитен риск продължават да се възползват основно компании от секторите метали, химия, строителство и бързооборотни стоки.

Едновременно с това от дружеството отчитат повишаване на предявените претенции, както и на изплатените обезщетения на компании със застраховка кредитен риск. Тази тенденция се отнася до всички сектори, дори и за относително стабилни досега отрасли като хранително-вкусовата промишленост и търговията с бързооборотни стоки. През 2010 г. от компанията очакват покритите неплащания да са близо три пъти повече спрямо 2009 г.

„Увеличаването на изплатените обезщетения от една страна свидетелства за още по-сериозно забавяне на междуфирмените разплащания у нас, а от друга е показателно за ефективността на този тип застраховане. Съгласно нашите условия то гарантира на застрахованата компания възвращаемост на средно 85% от забавените плащания", каза Камелия Попова.

Експертите на Кофас са категорични, че застраховането на кредитния риск влияе положително на бизнес развитието на фирмите. Застраховката осигурява добро управление на риска, сигурна ликвидност, ефективно събиране на вземанията и бърза компенсация. В много случаи компаниите, застраховани в Кофас, получават по-лесно и корпоративни кредити от европейски банки с до 0.5% по-ниски лихви.

„Всичко това ни кара да вярваме, че броят на българските компании със застраховка кредитен риск ще продължи да расте убедително. Сериозна мотивация за фирмите е и намаляването на цената в сравнение с 2009 година. Вече можем да предложим по-достъпни условия, защото влиянието на кризата у нас отслабва постепенно и днес България вече е по-малко рискова страна", каза още Попова.

Кофас е в топ 3 на глобалните корпорации, специализирани в застраховане на кредитния риск. Компанията е първият международно утвърден застраховател от този тип, който предлага услугата директно в България.