Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспектите за публично предлагане на дялове на още два от най-успешно продаваните фондове на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, Виена – “Райфайзен Нововъзникващи пазари в Акции” и “Райфайзен Европейски компании с малка капитализация”.

Клиентите ще могат да придобиват дялове от фондовете от днес чрез каналите за продажба на Райфайзенбанк (България) ЕАД и Райфайзен Асет Мениджмънт (България) ЕАД.

“Райфайзен Нововъзникващи пазари в Акции” инвестира предимно в акции на компании от нововъзникващите пазари Азия, Южна Америка, Европа и Близкия Изток.

Книжата са подбрани на базата на страни и сектори, с цел по-добра диверсификация. Фондът е подходящ за инвеститори, които желаят да се възползват от възможностите за по-високи капиталови печалби и са готови да поемат относително високото ниво на колебания в цените.

Компаниите с най-голям дял в портфейла са Petroleo Brasileiro SA, Gazprom OAO, Cia Vale do Rio Doce, Citigroup Global Markets, China Mobile Ltd, Deutsche Bank AG London.

Активите на “Райфайзен Европейски компании с малка капитализация” са вложени в акции на малки и средни предприятия от страните от еврозоната. Предпочетените сектори от икономиката са тези, които имат висок потенциал за въвращаемост като индустрията, финансите, енергетиката и информационните технологии.

С новите два фонда Райфайзен Асет Мениджмънт (България) ЕАД вече предлага на клиентите си възможност да инвестират в 10 чуждестранни и 4 местни схеми, като по този начин се покриват основните световни пазари и се дава възможност за избор от пълната гама от рискови профили.

В Комисията за финансов надзор е внесен и проспектът на Райфайзен (България) Балансиран Доларов Фонд, който чака потвърждение.