В следващите месеци Райфайзен Асет Мениджмънт (България) ЕАД ще предложи на пазара нов балансиран фонд, деноминиран в долари, стана ясно на днешната пресконференция на компанията.

Причината за това е, че много хора в България все още спестяват в долари. Фондът ще инвестира до 90% от активите си в акции и облигации, включително и в България.

“Към настоящия момент уставите на сегашните ни четири български фонда бяха променени, което ще позволи да преструктурираме портфейлите си, сподели Момчил Андреев, председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България).

Това ще позволи на четирите взаимни фонда да излязат на съседните капиталови пазари, като целта е участие в предстоящи първични и вторични публични предлагания.

Последните новости от Райфайзенбанк са mix депозит, предлагащ 70% от сумата да е в депозит, а остатъкът да бъде инвестиран в Райфайзенбанк (България) Балансиран Фонд и/или Райфайзенбанк (България) Акции, което би позволило постигането на по-голяма доходност.

От банката предлагат и кредитиране срещу залог на дялове от техните фондове, като сумата може да е до 70-80% в зависимост от фонда, срещу който ще се вземе кредит и перспективите пред пазара.

Към настоящия момент Райфайзен Асет Мениджмънт предлага четири български взаимни фонда, които управляват общо 112 млн. лв. към 15 септември и общо осем фонда на Райфайзен Кепитъл Мениджмънт, чиито продажби до 31 август са на стойност 7.311 млн. евро.