Всеки ден четем и слушаме за Българска фондова борса. Доходност, компании, акции, публичност. За да започнат обаче акциите на една компания да се търгуват на борсата, тя трябва да осъществи първично публично предлагане (IPO), или вторично публично предлагане (SPO).

Разбира се, в България листването има известни разлики спрямо съседните ни страни – Румъния, Сърбия, Македония, Хърватия, Русия и др.

„Основната разлика е в това, че средства за участие се изискват предварително в повечето държави”, каза за Profit.bg Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на Статус Капитал.

В Хърватия например, предимство за участие имат местните граждани, докато институционалните инвеститори могат да закупят книжа, само ако няма достатъчен интерес от физически лица.

При някои публични предлагания в Хърватия за всяко местно физическо лице, което държи акциите повече от една година, е предвиден и бонус. Така например по една безплатна на всеки 10 акции ще получат държателите на акциите на хърватския телеком след първичното му публично предлагане.

От началото на годината няма осъществени първични публични предлагания в Босна, Сърбия и Македония.

Даниел Ганев, портфолио мениджър на Адванс Инвест споделя, че в Румъния предлаганията се извършват по фиксирана цена, като при презаписване инвеститорът взима само определен процент, както е у нас.

В Русия част от IPO-тата позволяват и участие чрез депозитарни разписки в Лондон, споделя Петко Вълков, портфолио мениджър на БенчМарк Финанс. Колегата му от Райфайзенбанк Христо Дурев, заяви, че при участието в подписките на Сбербанк и ВТБ средствата не са изисквани предварително.

Нека само припомним, че в следващите месеци на Българска фондова борса предстоят листванията на Енемона, Трейс Груп Холд, Лев Инс, Унифарм, Дървообработване, ЦБА Асет Мениджънт, Торготерм, Херти, Дом Здраве, Енерджи инвестмънс, Билборд, МакКап Брокерс, Инвестбанк, Хидроизомат, Софарма трейдинг, Етропал, Нетинфо, София Комерс Кредит Груп, Меком, ЗПАД Армеец и др.