Кризата на финансовите пазари, започнала през четвъртото тримесечие на 2007 г., отблъсна дребните инвеститори от закупуване на акции и дялове в колективни инвестиционни схеми с балансиран и рисков профил.

Липсата на ресурс принуди банките да вдигнат рекордно нивата на лихвите по депозити, коментираха от Реал Финанс Асет Мениджмънт в отговор на въпрос защо активите им под управление нараснаха с 95% спрямо месец по-рано. (фондовете Реал Финанс Балансиран и Реал Финанс Високодоходен управляват 21 млн. лв., спрямо 1 млн. лв. за месец по-рано)

Изправени пред продължаващ спад на борсата, нормално инвеститорите предпочитат да влагат парите си на депозити или като алтернатива - в колективните схеми на паричния пазар. Институционалните инвеститори се въздържаха от покупки поради липсата на възможност за реализация на закупените книжа.

Спадът на фондовите пазари у нас и в чужбина продължава и от началото на 2009 г. Цените на много позиции на БФБ не отразяват реалното състояние на дружествата. Факт е че те са притиснати от разпростиращата се в реалния сектор криза. Отчетите към края на 2008 г. показаха че нещата не са толкова лоши.

Ниските цени на акциите предоставят значителни възможности за печалби. Проблемът е срокът, в който инвестираните средства могат да генерират печалба. Развитието на глобалната икономика показва, че до края на 2009 г. кризата няма да бъде преодоляна. Същевременно у нас все още има потенциал за минимален ръст или поне запазване на нивата от 2008 г.

Наличието на инвеститори с по-дългосрочен хоризонт, надхвърлящ 2009 г. предостави възможност на УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт" да привлече от тях значителен размер активи за управление. Инвестициите в балансирания и рисковия фонд управлявани от дружеството показват очакванията на инвеститорите, пазара да възстанови част от значителните загуби в последните месеци.

Инвестицията в колективна схема за инвестиране е предпочитана пред директната покупка на акции на борсата поради възможността за диверсификация, която се предоставя на инвеститора.