На основание на постъпило заявление от Агенцията по приватизация (АП) се регистрират пет дружества за приватизация посредством Неприсъствен публичен търг, информират от Българска фондова борса.

Началната и крайната дата на търга ще бъдат обявени след обнародването в Държавен вестник.

Петте дружества са съответно Търговия на едро - Червен бряг ООД, Медико-Техническа лаборатория ЕООД - Пловдив, столичното Медицински център за рехабилитация и спортна медицина Диана Спорт ЕООД, софийският Център за външноикономическа подготовка на кадри ЕООД и Експомед ЕООД - София.

Процент от капитала на Търговия на едро - Червен бряг ООД, който държавата ще предложи на търга, е 5.08%, или 52 дружествени дяла. Началната цена на пакета е 510 лв. в непарични платежни средства.

В останалите четири фирми за приватизация ще бъдат пуснати 100% от капитала им. Параметрите при Медико-Техническа лаборатория ЕООД са следните - дяловете, предложени за продажба, са 2 000, началната цена е 6 хил. лв., платежното средство е в лева.

Предложените за купуване акции от капитала на Медицинския център за рехабилитация и спортна медицина Диана Спорт ЕООД са 242, като началната цена на пакета е 4 477 лв.

Наддаването при Центъра за външноикономическа подготовка на кадри ЕООД ще започне от 100 745 лв. Предлагат се 3 407 дяла на компанията. От тях 2 385 ще се платят в лева, а 1 022 чрез непарични платежни средства.

Най-високата начална цена е при Експомед ЕООД - 1 015 406 лв. Предлагат се 5 002 корпоративни дяла, като за 3 752 от тях ще се разплаща с лева, а за останалите 1 250 дяла чрез непарични платежни средства.