Рекорден обем дългосрочни дългови книжа емитирани тази година

1231
Рекорден обем дългосрочни дългови книжа емитирани тази година

Международните компании и правителствата на страните по света са издали рекордна сума дългосрочен дълг през тази година, като инвеститорите залагат на слаб ръст и ниска инфлация в продължение на много години занапред.

Ниските лихви в световен мащаб са стимулирали издателите на дългосрочен дълг да погледнат към капиталовите пазари и да наберат безпрецедентните 253 милиарда долара от началото на годината.

Това е сериозен ръст, в сравнение с издадения дълг в размер на 188 милиарда долара през същия период на миналата година, според данни на Dealogic.


Популярността на дългосрочните задължения е нараснала в условията на очаквано повишение на лихвите в най-голямата световна икономика – щатската.

Това се случва в условия на занижени очаквания за ръст на световната икономика. От МВФ занижиха прогнозите си от 3.5% на 3.3%.

В същото време, според институцията, ниските цени на бензина и подобряващият се пазар на труда ще останат в сила като фактори, съдействащи за доброто представяне на световната икономика.

„Издателите на дълг поглеждат към дългосрочни инструменти, защото лихвите в момента са много ниски и защото пазарът залага на слабо представяне на икономиката и ниска инфлация в дългосрочен план“, според Алберто Гало, ръководител на макроотдела в RBS.

През април Мексико се превърна в първата страна в света, издала деноминирани в евро 100-годишни облигации, при сравнително ниски лихви от 4.2%. Книжата са с матуритет 2115 година, въпреки историята на Мексико на няколко дефолта по дълга.

Два месеца по-късно най-голямата бразилска компания – държавната петролна Petrobras, също пласира 100-годишни облигации на стойност 2.5 милиарда долара.

Канада издаде първите си 50-годишни дългови ценни книжа през тази година в усилията на правителството да се „заключат“ ниските нива на лихвите.

Демографските промени и удължаването на продължителността на живот също съдействат позитивно за търсенето на дългосрочни дългови ценни книжа.

Пенсионните фондове и застрахователните дружества са сред най-големите купувачи на подобен род ценни книги, които търсят дългосрочни активи, които да подсигурят дългосрочните им задължения.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg