Монбат и Монбат Рисайклинг реализираха през този септември консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 17.86 млн. лева, което е намаление от 3.21% на годишна база, информираха от Монбат.

Обобщените данни за първите девет месеца на 2011 г. сочат, че двете дружества са реализирали консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 152.59 млн. лева, повишавайки се с 18.83% спрямо същия период на 2010 година.

Реализираната консолидирана печалба на Монбат и Монбат Рисайклинг за този септември е едва 225 хил. лв. преди облагане с данъци, което представлява намаление на резултата от 87.95% за година.

Финансовият резултат за септември 2011 г. е повлиян от четири фактора, обясняват от Монбат.

Дружеството отчита през миналия месец отрицателни курсови разлики в размер на 182 хил. лв. при преоценка на заем в щатски долари. Компанията е направила разходи и за 350 хил. лева за депониране на отпадъци от рециклиране от предходен период, в който Монбат и Монбат Рисайклинг са били едно дружество.

От групата отчитат още намаление с близо 2% на продажните цени на акумулаторни батерии към част от клиентите, заради по-ниската цена на оловото, тъй като договорите са обвързани с цената на основната суровина.

Последната причина, натежала върху печалбата на компанията преди данъци, е фактът, че от Монбат са закупували олово през септември не само от дъщерното Монбат Рисайклинг, но и от други доставчици извън групата.

Обобщените данни за първите девет месеца на 2011 г. сочат, че Монбат и Монбат Рисайклинг постигат консолидирана печалба преди облагане с данъци в размер на 14.95 млн. лева, което е намаление на резултата от 2.38%, спрямо отчетеното преди година.

Акциите на Монбат поскъпнаха във вторник с 0.49%, до 6.15 лв. за лот. От компанията обявиха миналата седмица, че започват десета поред процедура по обратно изкупуване на акции от пазара, като обект на поръчката са до 1% от капитала на дружеството.