Управляващите дружества в Румъния все по-често прибягват до увеличаване на таксите си с цел да се ограничи притокът на спекулативни настроени инвеститори, пише финансовото издание ZF.ro.

Например от Certinvest са взели решение да утроят таксите си при краткосрочни изкупувания за фонда им под управление Intercapital. Напускането на инвеститори в резултат на спада на пазара е причинило над половината от спада на активите на фонда с 13.6 млн. леи (3.67 млн. евро).

От управляващото дружество са повишили таксите за обратно изкупуване до 10% при изход в първите 15 дни след купуването на дялове.

Друг инвестиционен фонд, който прибегна до подобни превантивни действия, е KD Investments. Те са увеличили таксата за обратно изкупуване от 1.5% на 3.5% за инвеститори, които искат да излязат в първите 60 дни след закупуване на дялове в трите фонда, управлявани от дружеството.

Фондовете са внесли необходимите документи в комисията за финансов надзор в Румъния, като до одобрението им за акционерите ще продължат да важат настоящите такси при обратно изкупуване на дялове.

Таксите по обратно изкупуване в Румъния, подобно на повечето развити страни по света, са обратнопропорционални на срока на държане на дяловете. Тоест, колкото по-дълго даден инвеститор задържа своята инвестиция в конкретен фонд, толкова по-малка е комисионата, която плаща при приключване й.

Според специалисти това е напълно нормално и закономерно, като дава на фондовете възможност да гледат в един по-дългосрочен хоризонт, без да се притесняват, че ще им се наложи да продават позиции, когато считат, че това не е наложително.

Може би е добре да се поучим от практиката на развитите пазари, като явно и румънците ни изпреварват в това отношение.

До голяма степен в основата на силното понижение на родните индекси стоят и продажбите от страна на фондове, принудени да посрещнат нарасналите обратни изкупувания от страна на акционерите.

Завишаването на таксите по обратно изкупуване в краткосрочен хоризонт може би ще накара спекулативно настроените такива да се замислят преди да си дадат средствата под управление.