Родните индекси за пореден път доказаха слабата си зависимост от движението на световните фондови пазари, като отново се движиха в противовес с всеобщото настроение.

Вчера щатските индекси приключиха на отрицателна територия, след като почти през целия ден се търгуваха на положителна, като повлякоха днес азиатските и европейските.

С 1.4% до момента се понижи немският DAX 30, а британският FTSE 100 загуби 1.5% от стойността си. Френският САС 40 се понижи с 1.6%.

За разлика от водещите европейски индекси, родните приключиха на положителна територия, като широкият BG40 завърши деня с повишение от 0.8%, докато този на сините чипове SOFIX нарасна с 0.7%.

Противно на всеобщата тенденция и с унисон с родните индекси продължават да се движат и румънските. Днес индексът ВЕТ добави към стойността си 0.5%, а ВЕТ-С се повиши с 0.7%.

Като цяло на отрицателна територия се търгуват и голяма част от индексите в Централна и Източна Европа. Унгарският BUX загуби 0.6% от стойността си, до ниво от 23 882 пункта, а руският RTS загуби 1.1%.

Близо 0.7% от стойността си загуби чешкият РХ. Най-губещ сред индексите в Централна и Източна Европа бе полският WIG 20.

Сред най-повишаващите се индекси от Централна и Източна Европа бе македонският МБИ-10, който добави 2.7% към стойността си.