Днес индексите завършиха деня разнопосочно, като двата най-стари такива - SOFIX и BG40 - приключиха на положителна територия, докато двата по-нови - на отрицателна.

Широкият BG40 приключи с повишение от 1.4%, след като вчера се понижи до най-ниската си от над една година насам стойност. Това бе и първото му повишение от началото на тази седмица.

Минимално на положителна територия приключи индексът на сините чипове SOFIX, който вчера падна до най-ниската си стойност от 20 месеца насам, докато с 1.1% се понижи BGREIT, а BGTR30 загуби 0.2% от стойността си.

Оборотът на борсата бе относително висок за деня, като премина психологическото ниво от 10 млн. лева, за да достигне 10.44 млн. лева.
От него около 3.8 млн. лева бе реализиран от търговия с права, а други 1.94 млн. лева бяха реализирани на извънрегулирания пазар.

Като цяло, можем да кажем, че положителното настроение на азиатските и европейските пазари днес се отрази относително слабо на родните, като изключим широкият BG40.

За сравнение, основните румънски индекси добавиха днес по 2.3% към стойността си. По-силни бяха повишенията и при останалите регионални индекси, като унгарският BUX добави 2.1% към стойността си.

Повишение регистрираха акциите на ХД Пътища, които добавиха 2.8% към стойността си до ниво от 924.71 лв. за брой. От утре книжата на компанията се търгуват без право на участие в увеличението на общия капитал, като цената на отваряне за деня ще бъде при 13.03 лева за брой.

Сред печелившите позиция на борсата бяха акциите на Индустриален Холдинг България, добавили 2.8% към стойността си, Кораборемонтен завод Одесос с близо 3%, Проучване и добив на нефт и газ с 6.1%, Петрол с 2.4% и др.

Понижение от 2.8% отбелязаха акциите на Стара планина Холд, Доверие Обединен Холдинг с 2.3% и др.