Руската държавна банка ВТБ (Внешторгбанк) стои зад третия кандидат в надпреварата за тютюневия ни холдинг BT Invest. Представител на компанията сам обяви, че руската банка подкрепя сделката, съобщава в. Стандарт.

ВТБ е втората по големина руска банка и правителството притежава 75.5% от акциите й. Тя на практика е държавната външнотърговска банка, създадена през 1990 година. Сред дъщерните й компании има лизингово и застрахователно дружество, пенсионен фонд, факторинг и др.

Има 12 дъщерни банки - в страните от ОНД, 4 в Европа - Австрия, Кипър, Германия и Франция, също така в Грузия, Ангола и Виетнам. Представителства на банката има в Италия, Китай, Индия. Активите на групата са 4.290 трилиона рубли към 27 април 2011 година.

Президент на банката е Андрей Костин, чийто мандат е до 2012 година. Той е и в борда на Роснефт и още няколко държавни предприятия. Председател на Надзорния съвет на банката пък е Сергей Дубинин, бивш шеф на Централната банка на Русия (1995-1998 г.). След това работи в Газпром и РАО ЕЕС до октомври 2008 година, когато влиза в управата на ВТБ. Преди него шеф на надзора е бил и Алексей Кудрин.

През януари 2011 г. руската държава пусна за приватизация на борсата 10% от акциите на банката. Сред инвеститорите, които купиха книжа, бяха Дойче банк, както и компании от САЩ и Китай. Акциите бяха продадени за над 95 млрд. рубли (2.39 млрд. евро).

Да припомним, че в надпреварата за държавния дял в цигарения холдинг Булгартабак освен BT Invest се включиха още австрийската Си Би Фемили Офис Сървис и Бритиш Американ Табако. Това са компаниите, които ще имат право да подадат обвързващи оферти. Крайният срок за подаването им изтича на 29 август 2011 година.

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов обяви през пролетта, че новият собственик на цигарения холдинг ще е ясен до края на септември. С основна тежест при оценката на офертите имат ангажиментите на бъдещия купувач към използването на суровина от местни производители.

Последната цена, на която са търгувани акциите на Булгартабак-Холдинг на БФБ-София е 30 лв. за лот, което прави капитализация от малко над 221 млн. лева.