SOFIX запазва средносрочното си възходящо движение. В момента наблюдаваме корективно краткосрочно движение с цел 448 пункта. Настроенията през тази седмица ще акумулират силната спекулативна обстановка на международните фондови пазари и повишения риск от технически фалит на САЩ. Това каза специално за Profit.bg Стефан Ангелов, брокер във Варчев Финанс.

Рисковете са много големи, поради което първите два дни е много вероятно корекцията да продължи поради липсата на риск апетит и повишено внимание.

Погледите на инвеститорите ще са насочени към САЩ в очакване на политическа сделка за разходната част на бюджета и повишаване на тавана на дълга в САЩ.

Ако такава сделка има до четвъртък, пазарите ще се успокоят, риска ще се понижи и апетита за рискови активи ще нарасне. За сега предпазливостта ще бъде на преден план. Техническата формацията на SOFIX е бича в средносрочен план, но корекцията в краткосрочен план е в сила.

Рискът от неплащане на задълженията в САЩ се повиши, след като през уикенда не се стигна до споразумение.

Всеки следващ ден без споразумение и повишен лимит на дълга в САЩ ще води до нарастване на негативните настроения както на международните фондови пазари, така и на БФБ София.

Очаква се негативния ефект върху световната икономика да бъде много голям, това е и причината за липсата на риск апетит, който ще доведе до понижение на индексите днес и утре.

* Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти