Българска фондова борса вероятно ще има своята роля в предстоящи приватизационни процеси у нас, като самият финансов министър на България Симеон Дянков е привърженик на идеята раздържавяването да се случва през борсата. Това той заяви в специално интервю за Profit.TV.

„Аз съм голям привърженик на това процесите на приватизация, както и на примерите с частичното раздържавяване, подобно на енергийните дружества, да се случват на борсата. Защо? Защото по този начин става много по-прозрачен процесът и продажната цена".

Така вицепремиерът коментира бъдещата роля на борсата в приватизационния процес у нас. „Няма ги и тези допълни части към договорите в приватизациите досега, които са били на парче. При тях нещо се обещава на Агенцията по приватизация, пише се договор, който влиза в Агенцията за следприватизационен контрол и както виждаме от над 800 млн. лв., които са обещани като допълнителни плащания на държавата нищо не се е събрало. Събраната сума е към 100 млн. лв.", допълни още Симеон Дянков.

Според него приватизацията на парче не работи добре и не е работила добре през последните няколко години. „Вместо да се мъчим така е по-добре да минем през борсата и понеже е по-прозрачно, всички виждат какъв е процесът", смята още финансовият министър. „Много по-трудно е след като всичко премине по регулациите на борсата да се предявяват някакви претенции просто, защото процесът е очевиден за всички".

„Относно приватизацията за в бъдеще съм голям привърженик тя да минава през борсата", каза уверено Симеон Дянков.

Той е на мнение обаче, че едва ли през следващата година ще има много примери за приватизация от този тип просто, защото пазарът не е много активен. „Има изключения, но те са главно при дружества, които имат много стабилен ръст на печалба и пример са енергийните дружества", каза в заключение финансовият министър.

Цялото интервю с вицепремиера и министър на финансите на България Симеон Дянков може да гледате тук.