Плащането на 99.92 млн. евро на собственика на мажоритарния акционер в "Кремиковци" "Финметалс Холдинг" АД - "Глобал Стийл Холдинг Лимитед" е упълномощено с решение на
извънредната среща на акционерите. Тя е била специално свикана във връзка с уреждането на този въпроси и компанията "Финметалс" е участвала в гласуването в качеството си на заинтересована страна, съобщават от пресцентърът на комбината.

Решението е било утвърдено от Министерството на икономиката и енергетиката като представител на правителството и неговото акционерно съучастие с 25 на сто от собствеността на комбината.

Миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в сигнал до главния прокурор заради съмнения за нарушения от страна на ръководството на комбината на разпоредби на Наказателния кодекс изрази недоумение от огромната сума, която е била платена.

В писмото си до главния прокурор министърът посочва, че по справки от Българска фондова борса и Комисията по финансов надзор се вижда, че едва малка част от набраните средства по облигационния заем са послужили пряко за нуждите на "Кремиковци" АД.

В тази връзка от пресцентъра на комбината посочват, че по отношение на облигационния заем от 325 млн. евро, крайните резултати от справката на работната група, създадена за установяване на финансовото състояние на "Кремиковци", все още не са финализирани.

От комбината информират, че охранителната система на територията на дружеството е подсигурена с денонощен режим на работа. В "Кремиковци" е организирана и група за бързо реагиране, за да се подсили регулярната охрана.

Плащането на заплатите е частично забавено, посочва пресцентърът. В тази връзка са предприети мерки и повече от половината от плащанията на персонала вече са направени. Има известно забавяне и в плащанията към някои доставчици, но ръководството е подготвило график за уреждане на задълженията.

Снимка: БГНЕС фото