Митко Събев, председател на СД на Петрол Холдинг АД, изпрати писмо до американския посланик Джеймс Уорлик и копия до още 6 посланици, с които цели да ги запознае с казуса „Петрол холдинг" и Агенцията по вписвания.

Писмото гласи:

„До: Н. Пр. Джеймс Уорлик

Извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република България

Копие до: Н. Пр. Стийв Уилиамс

Посланик на Великобритания в Република България

Н. Пр. Филип Отие

Посланик на Република Франция в Република България

Н. Пр. Матиас Мартин Хьопфнер

Посланик на Германия в Република България

Н. Пр. Хорхе Фуентес Монсонис-Вилайонга

Посланик на Кралство Испания в Република България

Н. Пр. Стефано Бенацо

Посланик на Италия в Република България

Г-жа Зинаида Златанова

Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

Н. Пр. Юрий Николаевич Исаков

Извънреден и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България

Ваше Превъзходителство,

С настоящето писмо, в качеството си на акционер в едно от най-големите холдингови дружества в България - Петрол Холдинг АД, бих искал да Ви запозная с прецедент в българската Агенция по вписванията, който хвърля сянка върху авторитета на институциите в страната и застрашава прозрачността на бизнес-средата. Същевременно, както без съмнение знаете, изграждането на модерния търговски регистър към Агенцията по вписванията в България, е извършено с финансовата и техническа помощ на правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие (USAID). Като представител на корпоративния бизнес оценявам високо извършената работа по изграждането на системата, и поставените цели, свързани с повече прозрачност, бързина и улесняване на дейността на търговските дружества и не на последно място сигурност на търговския оборот. Точно затова, прецедентът, с който ще ви запозная, е важно да бъде посочен и подобни практики да бъдат прекратени, тъй като реално става дума за опит за манипулиране на системата, изградена с помощта на американското правителство. Те по същество водят до неправомерно упражняване на власт от чиновници, които противопоставят държавата на частния бизнес, както и до злоупотреба със системата на търговския регистър, респективно със средствата на американската държава, вложени в нейното изграждане.

Прецедентът е свързан с поведението на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията - Виолета Николова, чиято оставка поисках публично на пресконференция на 24 ноември 2010 г., в рамките на която изнесох пред медиите и всички документи, които посочвам по-долу. Направих го публично, защото това, което се случи на мен, би могло да се случи с всеки представител на частния бизнес в България - чрез намеса на длъжностно лице от търговския регистър, в случая неговия директор, и без окончателно решение от съда, ръководството на съответното търговско дружество да бъде подменено и на практика компанията да бъде открадната, въпреки наличието на перфектно изградената, с помощта на USAID, система на регистъра, която трябва да спре именно субективните и нерегламентирани намеси. Всичко това поставя под съмнение правата на собственика и сигурността на инвестициите в България, което сигурен съм, касае и представителите на бизнеса на САЩ у нас, както и всички международни и български инвеститори.

От юли 2010 г. в рамките на Петрол Холдинг АД съществува спор между акционерите, свързан с управлението на компанията. Няма да отнемам от ценното ви време, като проследявам всички юридически актове, ще посоча само, че с две решения на Варненския окръжен съд (ВОС) са спрени всички опити на другия акционер, с когото имаме спор, да впише промени в ръководството на Петрол Холдинг АД. Последната инстанция по този спор е Върховния касационен съд, който още не се е произнесъл. Въпреки това през последния месец, директорката на Агенцията по вписванията Виолета Николова, без да се съобразява с юридическите факти, започна да оказва безпрецедентен натиск върху длъжностните лица в агенцията за вписване на промени, поискани от другия акционер в Петрол Холдинг АД - Денис Ершов. За наличието на такъв натиск сигнализираха служители на Агенцията по вписванията в писмо да Министър-председателя Бойко Борисов.

Нещо повече, на 25 ноември 2010 г. , директорът на Дирекция „Длъжностни лица по вписванията" Боян Терзиев даде пресконференция, на която изнесе факти, свързани с тормоза, осъществяван от директорът на Агенцията Виолета Николова над длъжностните лица в институцията. Той свидетелства пред медиите, че служителите на търговския регистър са били притискани от директорът им да впишат нов борд на Петрол Холдинг, без да има юридически основания за това, както й че са били заплашвани с уволнения. Срещу отказалите да извършат незаконни вписвания, Виолета Николова е започнала дисциплинарни производства.

Поведението на Виолета Николова не може да бъде квалифицирано по друг начин освен като наличие или на некомпетентност, съчетана с произвол, компрометиращ работата на търговския регистър, или на други користни мотиви. Всъщност г-жа Николова, превърна Агенцията в страна по вътрешно-фирмен спор, което противоречи на всички правила на закона и на свободния пазар.

Прецедентът в поведението на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, стигна до крайност на 22 ноември 2010 г., когато тя лично подписа Удостоверение за промени по партидата на Петрол Холдинг, включително и за вписване на нов изпълнителен директор, без такива да са отразени в търговския регистър. Тези действия са не само противозаконни, те са абсурдни.

В това удостоверение Виолета Николова си е позволила да удостовери няколко неверни обстоятелства и е спестила да удостовери други съществуващи и важни такива. Тя посочва, че в Агенцията по вписванията е постъпил акт на съда - решение на Софийски градски съд (СГС) от 19.11.2010г., но пропуска да отбележи, че този акт не е изпратен служебно от постановилия го съд, както е предвидено в закона /чл. 14 от Закона за търговския регистър/, а е постъпил със заявление образец Г1 от Иван Владимиров Кутевски (това е лицето претендиращо да бъде изпълнителен директор). Второ, невярно Николова е удостоверила, че въпросното решение на СГС било „влязло в сила". Такова отбелязване изобщо няма в съдебното решение. Николова е юрист и директор на Агенцията по вписвания и най-малко би трябвало да знае, че решение на окръжен съд, постановено по реда на чл. 25 от Закона за търговския регистър, каквото е въпросното решение, подлежи на обжалване пред апелативен съд. Би трябвало да знае, че срещу въпросните заявления А5 и Г1 от 13.07.2010 г. подчинените й служители са отбелязали не „прекратяване на регистърно производство", а „спиране на регистърното производство" с Акт на съда - определение на ВОС от 16.07.2010г. Също така по тези заявления няма постановен отказ, за да подлежи той на обжалване по чл. 25 от ЗТР и за да може съдът в това производство да дава указания за отмяна на несъществуващ отказ и да указва вписване.

Нещо повече, на 22.11.2010г. СГС по същото дело е постановил решение за поправка на явна фактическа грешка /ЯФГ/ в диспозитива на първото си решение от 19.11.2010г., в което решение за поправка изрично е посочено, че не може съдът да се произнесе с указания за вписване на промени, докато няма постановен отказ за вписване, какъвто в случая липсва. Както е и поправил, че решението подлежи на обжалване по реда на чл. 25 ал.4 от Закона за търговския регистър.

Ето защо, в издаденото удостоверение Николова не само неправилно е удостоверила, че решението на СГС от 19.11.2010 г. е влязло в сила, но и поради това, че не е изчакала съдебният акт да бъде изпратен на Агенцията по вписвания от постановилия го съд, както е предвидено в Закона за търговския регистър, Николова е удостоверила невярно и диспозитивът на въпросното решение, коригиран впоследствие от постановилия го съдебен състав.

Освен това, към датата на издаване на въпросното удостоверение на Николова, както и към настоящия момент, видно от вписаните обстоятелства по партидата на "Петрол Холдинг" АД, вписаният изпълнителен директор е Орлин Тодоров, а не Иван Кутевски, както абсолютно невярно е удостоверила Николова в удостоверението. Обявяването от страна на изпълнителната директорка на Агенцията по вписвания във въпросното удостоверение, че Иван Кутевски е изпълнителен директор на дружеството, при положение, че той изобщо не е вписан като такъв представлява абсолютен произвол.

Грубо нарушение на закона, допуснато от Николова във т.нар. „удостоверение" e позоваването й, че удостоверението се издава на основание на чл. 14 във вр. с чл. 19 ал.4 от Закона за търговския регистър. Цитираните текстове от закона изобщо не регламентират правомощия или основания на изпълнителния директор на Агенцията по вписвания да издава подобни удостоверения. С маниера си на действие настоящият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията компрометира софтуерната и цялостна система на модерен Търговски регистър, подарена на Република България от САЩ и по този начин самата Агенция по вписванията, доколкото изпълнителният й директор е издал удостоверение, което не отговаря на действително направените вписвания в Търговския регистър.

С последвало официално изявление на Министерството на правосъдието от 25 ноември 2010 г. беше официално признато, че Виолета Николова е допуснала грешка в издаването на коментираното удостоверение," завършва писмото си Събев.