Освен заявените от управляващите в комбината "Кремиковци" готвени съкращения за около 400 души в периода март-април ръководството се готви да махне от работа още 1500 души и така общата цифра набъбва до 1900.

Преди ден синдикатите се срещнаха с мениджърите на комбината, за да обсъдят възможностите за оздравяването на "Кремиковци" и изплащане на неизплатените възнаграждения на работниците. По неговите думи синдикатите не са били съгласни със съкращаването на 400-те металурзи, а като гръм от ясно небе им е дошла информацията за готвените още по-големи съкращения.

Освен това под различна форма - пенсиониране, напускане, уволнение и съкращение, от декември миналата година досега работниците в предприятието са с около 440 по-малко.

Комбинанатът не работи и е повече от ясно, че, ако не се намери инвеститор, редуциране на персонала се налага, но нека това да започне от ръководните длъжности, при които има разточителство на персонал, заяви Яначков. По думите на синдикалния лидер в ръководството на "Кремиковци" имало много дублиращи се дължности както и пенсионери на ръководни постове. Ще настояваме съкращенията да започват от ръководството, заяви той.

Все още няма яснота кога ще бъдат изплатени ноемврийските заплати на всички работници, както и по какъв начин ще бъдат обезщетени хората, предвидени за съкращение. По думите на Яначков ръководството на "Кремиковци" е заявило, че работи по оздравителна програма за комбината. В понеделник металурзите излизат на поредния си протест, който ще завърши с палатков лагер пред Министерския съвет.

Яначков заяви, че синдикатите ще настояват да се направи категорична експретна оценка какави са точните причини за изпадането на "Кремиковци" в "парализа" и за виновните от страна на ръководството за развалянето на договора за ишлеме с украинската компаниая "Ворскла Стийл". Единственият кандидат инвеститор е бразилската компания CSN и се надяваме на съдействие от страна държавата, заяви Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. По неговите думи синдикатите са депозирали писмо до премиера Сергей Станишев с молба за среща с ръководството на бразилската компания. Според синдикатите, ако до края на март не влезе оператор в "Кремиковци", може да започне поетапно спиране на добивната дейност и определени заводи.

Източник: БГНЕС/Дума, Снимка: БГНЕС