Световната финансова криза не подмина и публичните дружества у нас. От началото на месеца се заговори за съкращения на персонал в четири от борсовите компании.

Масови съкращения започнаха в предприятията в Троян. В момента най-интензивно се освобождават работници в завода за производство на електромотори "ЕЛМА" АД.

Кметът на града Минко Акимов заяви за Нова телевизия, че се очаква без работа да останат над 1600 души. Още 400 души са освободени от "Машстрой".

Вчера стана ясно, че в друга публична компания - Монбат АД, също предстоят съкращения. Управителният съвет на дружеството предвижда щатът да бъде намален с приблизително 120 работници и служители в рамките на цялата структура, като за тях са предвидени съответни обезщетения.

В началото на ноември пък и ръководството на Чугунолеене АД обяви, че е взело решение за съкращение на наличния персонал с 25%.

Само за октомври безработните в страната са се увеличили с почти 1 процент. По мнение на анализаторите техният брой в действителност е много по-голям, защото голяма част от работниците са пуснати в неплатен отпуск и не са на борсата. Същевременно не се знае каква част от тях отново ще се върнат по работните си места.