Само на БФБ-София – близо 10% доходност за месец

1793
Само на БФБ-София – близо 10% доходност за месец

Индексът SOFIX отчете осем поредни повишения, а също стартира и днешната търговска сесия на положителна територия. Индикаторът отбеляза вчера най-силното си дневно движение от 30 юни 2014 г.

Основните причини за това – повишените очаквания на редица институции за ръст на икономиката ни, а също и първият борсово търгуван фонд на Българска фондова борса.

Припомняме, че Международният валутен фонд повиши прогнозата си за ръста на БВП за 2016 г. до 3%, а според Европейската банка за възстановяване и развитие и италианската Уникредит той ще е респективно 2.5 и 3.4 на сто.

И докато ръстът по най-ликвидните позиции започна още в началото на месеца, но най-вече след първата серия от четири почивни дни, то в последните дни влияние оказа и стартът на търговията на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

Фондът вече премина границата от 500 000 лв. активи, а от вчера вече публикува и данни за поръчките за покупки и продажби на дялове на първичния пазар. До 15 часа вчера те бяха за нови 231 901 дяла.

В първите два дни на вторичен пазар бяха прехвърлени 416 595 дяла, което се отрази положително на SOFIX котировките.

От началото на септември ръстът при сините чипове гони 10% с повишението от ранната сесия днес.

Ето кои са най-добре представилите се компоненти, като данните са от края на предходната сесия:

Навършилият през тази седмица 20 години холдинг Стара планина добавя 22.30% от началото на месеца. Следват още две холдингови компании - Холдинг Варна и Индустриален Капитал Холдинг, добавили 18 и 14.49 на сто.

Туристическата компания Албена, фармацевтичната Софарма и друго от най-големите холдингови компании у нас – Химимпорт, също са поскъпнали с между 10.5 и 12 на сто. Двуцифрен ръст има и при Монбат и Индустриален Холдинг България, докато Неохим и М+С Хидравлик добавят 8.4 и 7.5 на сто към пазарните си оценки.

Единственият понижаващ се от началото на месеца е Адванс Терафонд АДСИЦ, загубил 0.63 на сто, до 2.04 лв.

Само две от компаниите са на минус от началото на 2016 г. Това са Трейс Груп Холд и Индустриален Холдинг България, понижили се с малко над 6%.

Лидери по ръст за годината до момента са Стара планина Холд (+33%), Фонд за недвижими имоти България (+27%), Неохим (26.93%) и Холдинг Варна (20.93%). Между 11 и 14 на сто повишение има при Индустриален Капитал Холдинг, М+С Хидравлик, Албена, Софарма и Първа инвестиционна банка.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...