Индексът SOFIX отчете осем поредни повишения, а също стартира и днешната търговска сесия на положителна територия. Индикаторът отбеляза вчера най-силното си дневно движение от 30 юни 2014 г.

Основните причини за това – повишените очаквания на редица институции за ръст на икономиката ни, а също и първият борсово търгуван фонд на Българска фондова борса.

Припомняме, че Международният валутен фонд повиши прогнозата си за ръста на БВП за 2016 г. до 3%, а според Европейската банка за възстановяване и развитие и италианската Уникредит той ще е респективно 2.5 и 3.4 на сто.

И докато ръстът по най-ликвидните позиции започна още в началото на месеца, но най-вече след първата серия от четири почивни дни, то в последните дни влияние оказа и стартът на търговията на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

Фондът вече премина границата от 500 000 лв. активи, а от вчера вече публикува и данни за поръчките за покупки и продажби на дялове на първичния пазар. До 15 часа вчера те бяха за нови 231 901 дяла.

В първите два дни на вторичен пазар бяха прехвърлени 416 595 дяла, което се отрази положително на SOFIX котировките.

От началото на септември ръстът при сините чипове гони 10% с повишението от ранната сесия днес.

Ето кои са най-добре представилите се компоненти, като данните са от края на предходната сесия:

Навършилият през тази седмица 20 години холдинг Стара планина добавя 22.30% от началото на месеца. Следват още две холдингови компании - Холдинг Варна и Индустриален Капитал Холдинг, добавили 18 и 14.49 на сто.

Туристическата компания Албена, фармацевтичната Софарма и друго от най-големите холдингови компании у нас – Химимпорт, също са поскъпнали с между 10.5 и 12 на сто. Двуцифрен ръст има и при Монбат и Индустриален Холдинг България, докато Неохим и М+С Хидравлик добавят 8.4 и 7.5 на сто към пазарните си оценки.

Единственият понижаващ се от началото на месеца е Адванс Терафонд АДСИЦ, загубил 0.63 на сто, до 2.04 лв.

Само две от компаниите са на минус от началото на 2016 г. Това са Трейс Груп Холд и Индустриален Холдинг България, понижили се с малко над 6%.

Лидери по ръст за годината до момента са Стара планина Холд (+33%), Фонд за недвижими имоти България (+27%), Неохим (26.93%) и Холдинг Варна (20.93%). Между 11 и 14 на сто повишение има при Индустриален Капитал Холдинг, М+С Хидравлик, Албена, Софарма и Първа инвестиционна банка.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.