На 2 март тази година Софийският апелативен съд обяви Мостстрой в несъстоятелност, с което отмени предходното решение на Софийски градски съд от 11 декември.

В решението си, с което Profit.bg разполага, Съдът се мотивира със заключението на вещото лице, според което показателите на рентабилност (които представляват количествени характеристики на ефективността на приходите от продажби, на собствения капитал и на привлечения капитал) към 30 септември 2010 г. са отрицателни стойности, тъй като през този отчетен период Мостстрой е реализирало финансов резултат загуба (-313 хил. лв., според неконсолидирания отчет - бел. р.).

Всички коефициенти на ликвидност (обща, бърза, незабавна и абсолютна) към края на миналия септември са под единица, което свидетелства за лоша ликвидност. Вещото лице е констатирало, че текущите задължения превишават размера на текущите активи, поради което последните не са достатъчни за покриване на задълженията.

Основна част от активите на длъжника са финансовите участия в дъщерните му дружества (9.86 млн. лв.) и вземанията (в размер на 18.12 млн. лв.) от дъщерните дружества или общо 27.97 млн. лв., което представлява 89.5% от общия актив на Мостстрой (31.27 млн. лв.).

Имайки предвид обаче, че две от тях са в неплатежоспособност (с открити производства по несъстоятелност), много трудно дружеството би реализирало финансовите си участия и събрало вземанията си от дъщерните дружества.

Такива са на кратко заключенията от съдебно-икономическата експертиза, поместени в Решението на Софийския апелативен съд, с което по-горната съдебна инстанция отмени като неправилно Решението на Софийски градски съд от 11 декември и уважи молбата за откриване на производство по несъстоятелност на длъжника Мостстрой.

Да припомним, че първоинстационният съд не уважи молбата на публичната компания за откриване на производство по несъстоятелност, като отсъди, че „дружеството майка има достатъчно имущество да поеме задълженията си".

В решението на Апелативния съд се казва, че „неправилно първоинстанционният съд е приел за установено от заключението на вещото лице, че „дружеството майка има достатъчно имущество да поеме задълженията си", независимо, че същото страдало от липсата на финансови и парични средства, за да посреща краткосрочните си задължения".

Съгласно константната съдебна практика обаче, релевантно за определяне на икономическото състояние на длъжника в производството по несъстоятелност е това имущество, което е бързо ликвидно, а не имуществото изобщо. Дълготрайните активи не участват при определяне ликвидността на дружеството, защото тяхното отчуждаване винаги има случаен, извънреден характер.

За начална дата на неплатежоспособността от съда определиха 30 септември 2010 година. Тогава, според експертното заключение, Мостстрой е спрял плащанията към всички кредитори, поради липса на парични средства, като последното плащане на молителя е извършено на 30.09.2010 г.

Мостстрой реагира мигновено на решението на Софийския апелативен съд, за разлика от това на СГС от декември, тогава първи за него информирахме от Profit.bg на 21 декември.

Активите на компанията, според неконсолидирания отчет на групата към септември 2010 г., са 31.27 млн. лв. От тях нетекущите са 14.15 млн. лв. (9.86 млн. лв. инвестиции в дъщерни предприятия) и текущи за 17.12 млн. лв. (15.29 млн. лв. вземания от свързани предприятия).

Справка в неконсолидирания отчет на Мостстрой към декември 2010 г. показва, че по балансова стойност активите на компанията се оценяват на малко под 27 млн. лв. От тях нетекущите активи възлизат на 8.73 млн. лв., където с основна тежест са инвестициите в дъщерни предприятия (4.45 млн. лв.), а текущите активи се оценяват на 18.27 млн. лв., където вземанията от свързани предприятия са за 16.2 млн. лв.

Нетекущите пасиви към септември са 5.6 млн. лв., от които 5.54 млн. лв. са задълженията по получени заеми от банки и небнакови финансови институции. Текущите задължения са 17.58 млн. лв. (12.08 млн. лв. са заеми от банки и небанкови финансови институции).

Задълженията на Мостстрой в края на 2010 г са - 976 хил. лв. нетекущи и 23.6 млн. лв. текущи пасиви (14.77 млн. лв. задължения към финансови институции).

Акциите на Мостстрой бяха подложени на разпродажби днес. Цената им се срина с близо 30%, до 0.26 лв. за лот. Продадени бяха 19 222 книжа на групата.

*Допълнена към 15.20 ч.