Със сделки за 185 млн. евро започна Есенният панаир

1042
Със сделки за 185 млн. евро започна Есенният панаир

Три договора на обща стойност 185 млн. евро подписа българска фирма веднага след откриването на 67-ия Международен технически панаир в Пловдив. МКМ продукт ще строи в Русия по свои технологии къщи акумулатори, които се зареждат с енергия от слънцето и я съхраняват, съоръжения за преработка на отпадъци и инсталации на биогаз, се казва в прессъобщение на Международен панаир Пловдив.

„Фактът, че е подготвена сделка за близо 200 млн. евро, е добър показател за нашата икономика. Пожелавам успех на всички фирми, които са тук, а техните иновации да намерят място в реалния живот", каза министър-председателят Бойко Борисов преди да пререже лентата на Есенния панаир. Експонати на 1 482 компании - 877 директни изложители и 605 представени фирми от общо 44 държави, може да се видят в 13 палати и откритите площи в панаирния комплекс в Пловдив. Русия е страна партньор, а изложението се провежда под мотото „Нов живот. Нови технологии".

„Това е изключително издание на Международния технически панаир, защото е посветено на иновациите и зеления бизнес, а те са сериозен ангажимент и приоритет на правителството. Над 500 млн. лева са насочени към подпомагане на иновациите", заяви в словото си при откриването на изложението министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Разработката на МКМ продукт помага да се намали с 10% потреблението на енергия в сравнение със стандартните къщи, а цената е около 4 пъти по-ниска от подобни модели в Западна Европа, коментира Михаил Михов, президент на групата компании МКМ, пред министър Трайков.

Селище от закрит тип, което си произвежда всичко и създава пълна заетост на гражданите, е първият проект, по който МКМ ще работи с Руската енергийна агенция. Той е на стойност 100 млн. евро и предвижда изграждане на къщи акумулатори, системи на биогаз за производство на електричество и пара, инсталации за рециклиране на отпадъци, оранжерии, животновъдни ферми и предприятия за преработка на дървесина.

Строителство на жилища и на завод за преработка на отпадъци са включени в договора с Чувашката република, който е за 25 млн. евро. Българската фирма подписа и предварителен договор за строителство по своята технология за сумата от 60 млн. евро. Тя получи награда за енергоефективност, екологичност и икономичност, тъй като нейната къща акумулатор зае първо място в Русия по тези показатели.

Зеленият бизнес и производството не енергия от възобновяеми енергийни източници са акцентът на тазгодишния Международен технически панаир. Участниците в него демонстрират над 80 новости, от които 31 световни и 12 европейски.

„Руската експозиция показва иновации в сферата на оптиката, транспорта, информационните технологии и други сектори на икономиката. За Русия е голяма чест да бъде почетен гост и страна партньор на изложение, което е сред най-значимите панаирни прояви в Европа", подчерта в приветствието си при откриването на ЕСЕН 2011 Сергей Владимирович Иванец, зам.-министър на образованието и науката на Руската федерация и председател на руската делегация в Пловдив.

В руската палата премиерът Бойко Борисов се спря при робот за гасене на пожари и на щанда на Московския държавен университет „Ломоносов". Новият джип „Роувър" и модели на „Ситроен" привлякоха вниманието му на Автомобилен салон Пловдив. В него се показват над 170 експоната, ще има 12 премиери, както и 3 модела електрически коли.

Посетителите на Есенния панаир ще могат да се запознаят с най-новите технологии, машини и оборудване по щандовете на десетте международни изложби: „Акватех" (за технологии и управление на водите), „Аутотех" (за транспорт и автосервизно оборудване), Елтех (за електроника и електротехника), „Енеко" (за енергетика и екология), „ Инфотех" (за информационни технологии), „Машиностроене", „Стройтех" ( за строителни материали, машини и технологии), „Химия", „Интермин експо" (за минна индустрия) и „Автомобилен салон Пловдив".

„Не случайно избрахме мотото „Нов живот. Нови технологии". Новите технологии наистина помагат да извлечем от природата повече ресурси, без да я увреждаме. На ЕСЕН 2011 ще видим напредъка на зеления бизнес в експозициите на водещи компании. Тук ще проличи раздвижването и в стопанските кръгове, и във финансовите среди. Надяваме се това да е решаващата крачка за излизане от кризата", каза в своето приветствие към участниците Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Близо 50 събития - конференции, семинари, презентации, бизнес форуми, консултации и дискусии, са предвидени в деловата програма на Международния технически панаир.

Сн.: Министър-председателят Бойко Борисов прерязва лентата на 67-ия Международен технически панаир заедно със Сергей Иванец, ръководител на делегацията на Русия, която е страна партньор на ЕСЕН 2011 (Международен панаир Пловдив)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg