Три договора на обща стойност 185 млн. евро подписа българска фирма веднага след откриването на 67-ия Международен технически панаир в Пловдив. МКМ продукт ще строи в Русия по свои технологии къщи акумулатори, които се зареждат с енергия от слънцето и я съхраняват, съоръжения за преработка на отпадъци и инсталации на биогаз, се казва в прессъобщение на Международен панаир Пловдив.

„Фактът, че е подготвена сделка за близо 200 млн. евро, е добър показател за нашата икономика. Пожелавам успех на всички фирми, които са тук, а техните иновации да намерят място в реалния живот", каза министър-председателят Бойко Борисов преди да пререже лентата на Есенния панаир. Експонати на 1 482 компании - 877 директни изложители и 605 представени фирми от общо 44 държави, може да се видят в 13 палати и откритите площи в панаирния комплекс в Пловдив. Русия е страна партньор, а изложението се провежда под мотото „Нов живот. Нови технологии".

„Това е изключително издание на Международния технически панаир, защото е посветено на иновациите и зеления бизнес, а те са сериозен ангажимент и приоритет на правителството. Над 500 млн. лева са насочени към подпомагане на иновациите", заяви в словото си при откриването на изложението министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Разработката на МКМ продукт помага да се намали с 10% потреблението на енергия в сравнение със стандартните къщи, а цената е около 4 пъти по-ниска от подобни модели в Западна Европа, коментира Михаил Михов, президент на групата компании МКМ, пред министър Трайков.

Селище от закрит тип, което си произвежда всичко и създава пълна заетост на гражданите, е първият проект, по който МКМ ще работи с Руската енергийна агенция. Той е на стойност 100 млн. евро и предвижда изграждане на къщи акумулатори, системи на биогаз за производство на електричество и пара, инсталации за рециклиране на отпадъци, оранжерии, животновъдни ферми и предприятия за преработка на дървесина.

Строителство на жилища и на завод за преработка на отпадъци са включени в договора с Чувашката република, който е за 25 млн. евро. Българската фирма подписа и предварителен договор за строителство по своята технология за сумата от 60 млн. евро. Тя получи награда за енергоефективност, екологичност и икономичност, тъй като нейната къща акумулатор зае първо място в Русия по тези показатели.

Зеленият бизнес и производството не енергия от възобновяеми енергийни източници са акцентът на тазгодишния Международен технически панаир. Участниците в него демонстрират над 80 новости, от които 31 световни и 12 европейски.

„Руската експозиция показва иновации в сферата на оптиката, транспорта, информационните технологии и други сектори на икономиката. За Русия е голяма чест да бъде почетен гост и страна партньор на изложение, което е сред най-значимите панаирни прояви в Европа", подчерта в приветствието си при откриването на ЕСЕН 2011 Сергей Владимирович Иванец, зам.-министър на образованието и науката на Руската федерация и председател на руската делегация в Пловдив.

В руската палата премиерът Бойко Борисов се спря при робот за гасене на пожари и на щанда на Московския държавен университет „Ломоносов". Новият джип „Роувър" и модели на „Ситроен" привлякоха вниманието му на Автомобилен салон Пловдив. В него се показват над 170 експоната, ще има 12 премиери, както и 3 модела електрически коли.

Посетителите на Есенния панаир ще могат да се запознаят с най-новите технологии, машини и оборудване по щандовете на десетте международни изложби: „Акватех" (за технологии и управление на водите), „Аутотех" (за транспорт и автосервизно оборудване), Елтех (за електроника и електротехника), „Енеко" (за енергетика и екология), „ Инфотех" (за информационни технологии), „Машиностроене", „Стройтех" ( за строителни материали, машини и технологии), „Химия", „Интермин експо" (за минна индустрия) и „Автомобилен салон Пловдив".

„Не случайно избрахме мотото „Нов живот. Нови технологии". Новите технологии наистина помагат да извлечем от природата повече ресурси, без да я увреждаме. На ЕСЕН 2011 ще видим напредъка на зеления бизнес в експозициите на водещи компании. Тук ще проличи раздвижването и в стопанските кръгове, и във финансовите среди. Надяваме се това да е решаващата крачка за излизане от кризата", каза в своето приветствие към участниците Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Близо 50 събития - конференции, семинари, презентации, бизнес форуми, консултации и дискусии, са предвидени в деловата програма на Международния технически панаир.

Сн.: Министър-председателят Бойко Борисов прерязва лентата на 67-ия Международен технически панаир заедно със Сергей Иванец, ръководител на делегацията на Русия, която е страна партньор на ЕСЕН 2011 (Международен панаир Пловдив)