През последните няколко години България направи впечатляваща серия от промени в основните закони и регламенти, свързани с корпоративното управление, отчетността и контрола. Сега страната е изправена пред важното предизвикателство енергично да приложи на практика тези промени, като наред с това продължи да укрепва рамката на фирменото управление, отчетността и одита.

Това са основните послания, отправени в най-новите доклади на Световната банка за спазването на стандартите и кодексите (ROCS). На специално събитие, организирано от Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор и Световната банка, днес бяха представени докладите.

Икономиката на страната ни се радва на стабилен растеж през последните няколко години, като 70% от ръста е свързан с частния сектор. И двата доклада твърдят, че повишената прозрачност във фирменото управление, отчетността и одита ще допринесат за продължаването на икономическия растеж в България.

Според ROCS България страната ни е предприела съществени законови, регулаторни и институционални реформи от 2001 година насам, които са довели до подобрения в следните области - управленски практики, права на акционерите и публично оповестяване на информация.

Нещо повече подкрепата на Глобалния форум за корпоративно управление към Международната финансова корпорация, България въведе Национален кодекс за корпоративно управление в края на 2007 година с цел създаване на добри практики за регулаторните органи, инвеститорите и фирмите, които да послужат за модел на сравнение за добро фирмено управление.

Трябва да се отбележи фактът, че 40 компании възприеха прилагането на практика на Националния кодекс за корпоративно управление, въпреки че само за 10 от тях това прилагане се изисква.

Остават обаче важни предизвикателства. Законовата рамка, включително и кодексът, имат няколко празноти, но по-важното е че практиката изостава от „написаното в книгите". Управителните органи в компаниите в частност не изпълняват своята роля да напътстват и наблюдават мениджмънта, като гарантират подходящото публично оповестяване на информация и изграждат здрави системи за контрол. Най-голямото препятствие пред бордовете на директорите е концентрацията на собственост, като мажоритарните собственици доминират както в бордовете, така и в процеса на управление. Точно това е групата, която има ключово значение за подобряване на корпоративното управление.

С цел да осигури подходящото изпълнение на препоръките на доклада в областта на корпоративното управление, звеното за корпоративно управление в Световната банка ще си сътрудничи с Глобалния форум за корпоративно управление към МФК като подпомагат местните правителствени институции и представители на частния сектор стъпка по стъпка в изработването и осъществяването на план за действие и реформа.

Според Себастиян Молинеус, старши експерт „Операции" в Световната Банка и основен автор на доклада „Най-важният фактор за подобряване на корпоративното управление в България ще бъде обучението, като чрез него след време ще се изградят квалифицирани, опитни и професионални директори, които ще бъдат овластени да гарантират, е написаното в книгите ще се приложи на практика. Частният сектор трябва да оглави, а регулаторните институции да насърчат създаването и прилагането на обширна програма за обучение на директорите в областта на фирменото управление и свързаните с него въпроси.

Според заключенията на втория доклад ROSC България - Отчетност и одит, наред с другото се казва, че България трябва да даде приоритет на разработването на режими за наблюдение, надзор и дисциплинарен контрол, необходими за подобряване спазването на новите изисквания. Докладът отбелязва и необходимостта от засилване на професиите на счетоводителя и одитора с цел да се гарантира изготвянето на висококачествени счетоводни и одиторски продукти. Това налага не само преглед на структурата на асоциациите на професионалните счетоводители външни одитори, но и подобряване на образованието и обучението на всички нива от университетите до професионалните организации и правителствените агенции.