Първият голям железопътен проект по Оперативна програма „Транспорт" „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъци на железопътната линия Пловдив - Бургас" има шанс да започне реализацията си предсрочно.

Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) изпълни ангажимента си да пристъпи към отваряне на ценовите оферти на участниците в процедурата по избор на изпълнител преди изтичането на крайния срок.

Утре в сградата на централното управление на НКЖИ, в присъствието на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, замeстник-министър Ивайло Московски, генералния директор на компанията инж. Милчо Ламбрев и на представители на участниците в търга ще бъдат отворени ценовите предложения на допуснатите кандидати, се посочва в официалното съобщение на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Осемте кандидати, подали оферти за отделните позиции са:

1. Терна АД, клон България - позиция 1, 2 и 3

2. CLF S.P.A ITALIA - позиция 2 и 3

3. ОХЛ ЖС АД Чешка република - позиция 3

4. Консорциум ЛВ-ТСВ-ГБС, гр. София - позиция 1,2 и 3

5. SWIETELSKI Австрия - позиция 1, 2 и 3

6. TSO Chemin du corps de gard Франция - позиция 1

7. Консорциум Салчев - Енергоремонт Италия - позиции 1, 2 и 3

8. Сдружение С.М.С.-Трейс-СК 13 София - позиции 1, 2 и 3

Дейностите по изпълнение на обществената поръчка са разделени на обособени позиции, като участниците може да кандидатстват както за цялата поръчка, така и за всяка от обособените позиции. Съществуващата жп линия Пловдив - Бургас е електрифицирана с обща дължина 292 км, от които 139 км единична и 153 км двойна линия".

Позиция 1 включва рехабилитацията на жп отсечката Михайлово - Калояновец, с приблизителна разгъната дължина на железния път 21 км. Срокът за изпълнение на поръчката е 19 месеца.

Позиция 2 предвижда рехабилитация на на жп отсечките Стара Загора - Ямбол и Завой - Зимница, включително главните коловози в гарите Стара Загора и Ямбол и всички гари и спирки между тях, с приблизителна разгъната дължина на железния път 120 км. Срокът за изпълнение на тази поръчка е 43 месеца.

Позиция 3 е за рехабилитация на жп отсечката Церковски - Карнобат, включително главните коловози в гара Церковски с приблизителна разгъната дължина на железния път 28 км. Тук е включено още подновяването на железния път в отсечката Карнобат - Бургас, както и главните коловози в гарите Карнобат и Бургас и всички гари и спирки между тях. Приблизителната разгъната дължина на това трасе е 122 км. Срокът за изпълнение на поръчката е 38 месеца.

Рехабилитацията на трите участъка от железопътната линия Пловдив - Бургас е сред най-важните проекти, които предстои да се реализират по Оперативна програма „Транспорт". За модернизацията на железопътната мрежа в страната са предвидени 600 млн. евро по програмата.

За жп трасето Пловдив - Бургас ще бъдат отделени над 187.37 млн. евро по ОП „Транспорт". Общата стойност на проекта е 366.45 млн. лева, от които 64% са безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 36% са от националния бюджет.

Още два големи инфраструктурни проекта ще бъдат финансирани със средства от ЕС - модернизацията на жп линията София - Пловдив с бюджет от 340 млн. и София - Драгоман с обща стойност 130 млн. евро. „Така България ще постигне европейските стандарти на железопътната си мрежа и ще направи още една крачка по пътя на интегриране на транспортната си система в общоевропейската транспортна система", се казва в прессъобщението.

Модернизацията на жп инфраструктурата по направлението Пловдив - Бургас ще позволи времето за пътуване от столицата до морето да се съкрати с 1 ч. и 10 м. След приключването на проекта ще се постигнат скорости от 130/160 км/ч при средни скорости в момента от около 80 км/ч.

Ползите от намаляване на времето за пътуване ще са големи, както за самите железници, така и за пътниците. От една страна ще се намалят разходите за поддръжка на железопътната мрежа, а от друга ще се повиши сигурността и безопасността на влаковото движение и инцидентите в жп транспорта ще бъдат сведени до минимум.

Реализацията на проекта ще създаде и допълнителни работни места. Икономическият ефект от изпълнението и последващата експлоатация на обекта се изчислява на 1.53 млрд. лева. Железопътната линия е част от TINA мрежата и пан-европейски транспортен коридор VIII.

Ускоряването на започналите вече големи инфраструктурни проекти и провеждането в срок на тръжните процедури за тези, които тръгват сега, е сред приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, сочат оттам.

„Залогът да се усвоят средствата от европейските фондове е голям, затова вече съществува пълна прозрачност при провеждане на обществените поръчки. На 11 февруари 2010 г. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков официално даде старт на работата на Комисията за разглеждане, оценка и класиране на постъпилите оферти за рехабилитацията на трите участъка от жп линията Пловдив - Бургас", припомнят от ведомството.