Седем компании влизат в индекса за корпоративно управление

1457
Седем компании влизат в индекса за корпоративно управление

Седем ще са първоначално компаниите, които ще са база на борсовия индекса на компаниите с добро корпоративно управление, информираха от Националната Комисия за Корпоративно Управление.

Наименованието на индекса е CGIX (Corporate Governance IndeX) и първоначално техническото изчисляване и разпространение на информация ще се извършва от БФБ-София.

Индексът ще се състои от седем компании и е претеглен с пазарната им капитализация, коригирана със свободно търгуемия обем на всяка една от тях. Базисната му стойност е 100 пункта, а началната дата на изчисляването му е 19 септември.

Националната Комисия за Корпоративно Управление определи следните компании, които ще бъдат включени в индекса от началната дата за изчисляването му до следващото му преразглеждане през месец юни 2012 година:

Стара планина Холд АД

Монбат АД

Софарма АД

Индустриален Холдинг България АД

ТБ Корпоративна търговска банка АД

Каолин АД

Енемона АД

Включените компании подлежат на периодично преразглеждане на всяка една година през юни, а коефициентите за фрий-флоут се преразглеждат на всеки три месеца по аналогия с индексите на борсата.

Националната Комисия за Корпоративно Управление е независим орган, учреден на 18 ноември 2009 г. с подкрепата на Комисия за финансов надзор и Българска фондова борса - София, включващ 14 експерти от академичните и бизнес среди, чиято основна цел е насърчаването и утвърждаването на най-добрите практики в областта на корпоративното управление сред българските компании.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg