Северин Въртигов, портфолио мениджър в Бенчмарк Асет Мениджмънт, и Димитър Въртигов, директор инвестиционно банкиране в Корпоративна Търговска Банка, застанаха пред камерата на Profit TV днес.

На въпрос за очакванията за развитието на търговията на БФБ до края на 2008 г. Северин Въртигов заяви, че няколко фактора ще влияят върху пазара.

Политическите рискове са сред водещите, като специално върху цените на инфраструктурните компании ще окаже влияние докладът на ЕК на 16 юни относно напредъка на борбата с корупцията на правителството.

Друг важен момент, който ще даде насока за пазара в краткосрочен план, са шестмесечните отчети на компаниите, които ще бъдат публикувани в края на юли.

Като цяло Северин Въртигов е оптимист за пазара, като в рамките на тази година той очаква да затворим около нулата или малко под нея.

Рано е още да говорим за завръщане на доверието на инвеститорите след спада на БФБ през последните месеци, добави Димитър Въртигов.

Много положително е внедряването на новата система за търговия Xetra, счита още той. Xetra ще допринесе за увеличаването на ликвидността. С успокояване на пазара навън ще се върне доверието и на нашия пазар, допълни той.

За последния месец в Бенчмарк АС почти нямаше обратно изкупуване, преобладават записванията, но е рано да се говори за тенденция, по-скоро за успокояване на пазарните участници, каза Северин Въртигов.

Управляващото дружество на УД КТБ Асет мениджмънт е събрало 10 млн. лв., въпреки пазарната ситуация, заяви още Димитър Въртигов.

Всички разчитаме, че новата платформа ще доведе до повишаване на ликвидността и улесняване на достъпа до българските компании. Ако гледаме реално на нещата, в близките 2-3 месеца не можем да очакваме какъвто и да било резултат, коментира Северин Въртигов.

Който и да е чуждестранен инвеститор с интерес към българската борса, вече е сключил договор с брокер и търгува на нея. За популяризирането на борсата ще е необходимо време, заключи той.

Интервюто можете да видите тук.