Северкооп – Гъмза Холдинг АД (

) отчита загуба от 140 хил. лв. за пологудието спрямо печалба от 3.223 млн. лв. за периода на миналата година, показват консолидираните данни, публикувани от x3news.

Приходите от продажба на продукция бележат спад с 51% спрямо първото шестмесечие на 2007 г., до 1.64 млн. лв., поради финансовите и производствените затруднения в дъщерното дружество „Рекорд” АД.

Общо приходите за дейността са намалели с 59%, до 3.37 млн. лв., а финансовият резултат е отрицателен спрямо същия период на миналата година поради реализирана печалба от продажба на активи през предходния период.

През периода асоциираното дружество „Агрохим – Търговище – в ликвидация” АД е обявено в ликвидация и е заличено. В резултат на ликвидацията, не са останали парични средства за разпределяне между акционерите. Отчетени са разходи в размер на отчетната стойност на инвестицията – 1469 лв.

С определение от март 2008 г. на Габровския окръжен съд е назначен синдик на „Лотос” АД, гр. Трявна, в производство по несъстоятелност – асоциирано предприятие на „Северкооп – Гъмза Холдинг” АД.

Списъците на приетите и неприетите вземания, както и финансовия отчет на дружеството за първото шестмесечие, са съставени и са на разположение на кредиторите и на длъжника в Габровския окръжен съд. Възстановено е правото на Съвета на директорите на „Лотос” АД да управлява и да се разпорежда с имуществото на длъжника.

През второто тримесечие са закупени 2 228 броя акции от „Емос” АД, гр. Ловеч, с което делът на холдинга в капитала на дружеството нараства на 83.19%.

През периода дъщерното дружество „Перун” АД, гр. Свищов е закупило задължения на Лотос, в несъстоятелност, към „Пиреос Банк България” АД. След закупуването „Северкооп – Гъмза Холдинг” АД и „Перун” АД са основни кредитори и притежават над 50% от общите задължения на изпадналото в несъстоятелност дружество.

„Рекорд” АД, гр. Габрово отчита загуба през първото шестмесечие на 2008 г. Финансовото състояние на дружеството се влошава поради липса на поръчки, бързото нарастване на разходите, изпреварващо цените на обувките. Наближаващите падежи по кредити от Алианц Банк България са разсрочени. През периода „Северкооп Гъмза Холдинг” АД обяви дружеството за продажба.

След датата на финансовия отчет, в началото на юли, бе сключена сделка за продажбата на участието на Холдинга в „Рекорд” АД, гр. Габрово. От продажбата е реализиран положителен финансов резултат за „Северкооп Гъмза Холдинг” АД.

„Винпром” АД, гр. Велико Търново също бележи загуба за шестмесечието, което е свързано с обичайното за сезона намаление на потреблението.

Последната сделка по позицията е на цена от 2.10 лв. за акция.