Profit.bg разговаря с г-н Хироши Сасаока, президент и главен изпълнителен директор на Sharp Electronics за Европа.

До няколко дни България ще има първата си улица с LED осветление. Бихте ли ни казали повече за този проект?

Първата инсталация на светодиодно улично осветление в България включва 186 LED лампи, клас А, инсталирани в участък от 3.8 км между Летище Варна и града. LED инсталациите са доставени от Интерсервиз Узунови, компанията дистрибутор на Sharp за България.

Това е нашият първи подобен проект в Европа. С участъка от летището до града, Варна ще бъде първият град в България, който има екологично улично осветление. Той ще допринесе за значително намаление на емисиите на въглероден диоксид. В производството на тези лампи не се отделят вредни вещества за природата.

Компанията и нейният представител за България планират ли други подобни проекти в нашата страна?

Както и до сега, ние и Интерсервиз Узунови работим в сътрудничество и се надяваме да реализираме и други такива проекти. В цялата страна има нужда, а и възможност, да се подменят остарелите осветителни тела с нови светодиоди. Виждаме голям потенциал за този пазар както в България, така и в цяла Европа.

Какви са очакванията на Sharp за развитието на тази технология в бъдеще и към какъв дял от световният пазар на LED улично осветление се стремите?

Имаме над 40 години опит с LED технологиите. Sharp започна масово LED производство през 1972 и разработи първия цветен телевизор с LED технология преди 20 години. На етапа, на който е днес тази технология, ние предлагаме висококачествена и природосъобразна алтернатива на класическата електрическа крушка.

Ние бяхме сред първите компании, които включиха технологията в телевизорите и създадохме ново течение в тяхното производство, което е водещо днес. LED технологията предоставя перфектна картина и впечатляващи цветове и се използва в над 90% от линията ни от висококачествени телевизори. LED лампите и решенията се оказаха много привлекателни и за индустрията на осветителни тела и тяхното търсене расте. Дадохме добър пример като инсталирахме LED осветление в нашия комплекс в Сакай. Там над 100 000 LED крушки осветяват първата фабрика от 10-то поколение LCD и най-големия завод за соларни модули в света.

Имате ли интерес да инвестирате в производството на LED осветителни тела в България?

Sharp вече има 4 завода в Европа, два за производство на LCD телевизори (Барселона, Испания и Торун, Полша), един за микровълнови фурни и слънчеви модули (в Уелс) и един за копирни машини и mfp системи (във Франция). LED технологиите са съсредоточени в Япония, но изследователски дейности се правят и в Европа. В Оксфорд, Великобритания, имаме лаборатории за изследователски дейности и иновации в областта на фотоволтаичната енергия и съхранени, LED осветление, системи течни кристали, лазери, софтуери и биотехнологии.

За сега не планираме да произвеждаме LED технологии в Европа.