Новият главен изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер заяви, че автопроизводителят ще трябва да направи "огромни" ограничения на разходите си, за да се справи с последствията от скандала с вредните емисии.

В обръщение към служителите Мюлер е заявил, че групата може да преодолее кризата и да излезе по-силна от нея. Той също така е добавил, че финансовите последствие от кризата засега не са ясни, информира Reuters. Групата също така ще направи всичко възможно, за да ограничи последствията върху работните места.

Милиарди евро бяха изтрити от пазарната капитализация на Volkswagen след направените разкрития, че компанията е използвала софтуер, за да манипулира екологичните тестове на автомобилите си в САЩ.

Друг ръководител в компанията - Бернд Остерлохq пък е заявил, че всички проекти и инвестиции ще бъдат преразгледани, добавяйки, че скандалът ще засегне печалбата на компанията и бонусите на служителите.

Мюлер замени Мартин Винтеркорн, който напусна поста главен изпълнителен директор преди две седмици, след като стана ясно, че автомобилният гигант е манипулирал резултатите от тестовете за вредни емисии на дизеловите си автомобили.

По-рано днес германският всекидневник Handelsblatt информира, че общо 8 млн. дизелови автомобили в ЕС са оборудвани със софтуера, който манипулира резултатите от тестовете за вредни емисии.

Изданието се е сдобило с писмо на компанията до германския парламентq в което се казва, че всички тези автомобили ще бъдат обслужени в сервизите на Volkswagen. Автопроизводителят пък ще покрие разходите, свързани с това.