Печалбата на Софарма Трейдинг АД (

) за първото полугодие на годината е 2.46 млн. лв. Година по-рано положителният финансов резултат на компанията е бил 406 хил. лв. Това може да се види в предоставения по-рано днес отчет на компанията към 30 юни.

Общите приходи от дейността възлизат на 158.66 млн. лв., повишавайки се с 27.5% на годишна база. За полугодието нетните постъпления от продажби са 158.46 млн. лв. при 124.33 млн. лв. спрямо същия период на 2007 г. От тях приходите от пласирани стоки през това полугодие са 155.12 млн. лв.

Общите разходи за дейността също се повишават, като разликата спрямо миналата година е от 25.7% на последните 155.94 млн. лв. Според разходната част на отчета балансовата стойност на продадените активи към 30 юни е 146.98 млн. лв. спрямо 117.58 млн. лв. година по-рано.

Според данните на Софарма Трейдинг АД пазарният дял на компанията в края на 30 юни е 23%, заемайки лидерска позиция сред останалите трима по-големи за страната фармацевтични дистрибутори – Хигия, Либра и Стинг.

Ръстът на пазарния дял на компанията за второто тримесечие на 2008 г. спрямо съответния период на 2007 г. е 4.9 пункта, се вижда още от доклада.

Основен акционер в компанията е Софарма с дялово участие в размер на 92.71%.

В доклада може да се прочете и направен SWOT анализ на фармацевтичния пазар и българското здравеопазване. Според него силни страни са модернизацията на местните фармацевтични производители, все още реална възможност за чуждите фирми да влязат чрез придобиване, местните производители се възползват от възможността за износ в основните дестинации за експорт – Русия, Украйна, Централна Европа и др.

България, като член на ЕО и облекчения в процеса на регистрация на нови медикаменти, също се посочва като силна страна. Следват патентните права в съответствие с европейските стандарти.

Като слаби страни се посочват дълговете и липсата на мениджмънт в държавния болничен сектор, които повлияват цялото производство и supply chain, непрозрачното и променливо ценообразуване на реимбурсната система възпира чуждите инвеститори в сектора, ограничена реимбурсация поради недостатъчно финансиране на системата. Правителството задържа ръста на цените, за да ограничи разходите на публичния сектор. Недостатъчните средства, заплащани от НЗОК, задържа навлизането на иновативни и скъпи продукти.

Високата цена на модернизация на сектора, недофинансирането на здравната система и дълговете на болниците възпират бързата хармонизация на местната инфраструктура с европейските стандарти. Слаба страна е и държавната намеса във фармацевтичния пазар чрез замяна на скъпи продукти от реимбурсния списък и редуциране на надценките за аптеките и фармацевтичните дистрибутори.

В страната се увеличава осъзнаването и важността на повишаване нивото на здравеопазването. Остаряващо население с преобладаващи хронични заболявания предполага растящ пазар. Положителните икономически тенденции стимулират и потреблението във фармацевтичния пазар. Това са трите тенденции, които се посочват като възможност за развитие пред пазара у нас.

Последните сделки с акциите на Софарма Трейдинг АД са от вчера, когато са изтъргувани 5 хил. лота при средна цена от 4.4 лв.