За една година шестмесечните приходи от продажби на Оргахим АД (

), с изпълнителен директор Иван Соколов, скачат с 20% от 56 млн. лв. на 67.35 млн. лв. Това сочат данните от последния некоснолидиран отчет на русенската компания.

Ръстът се дължи основно на повечето постъпления от реализирана продукция. Ако преди година са били продадени продукти за 50.69 млн. лв., то за това шестмесечие цифрата е 67.35 млн. лв.

Общите приходи от дейността възлизат на почти 67.6 млн. лв. Преди година те са били 59.25 млн.лв.

Въпреки положителната тенденция в приходната част в отчета на Оргахим АД, с 25% нарастват и разходите по икономическите елементи. За една година те се променят от 50.7 млн. лв. на актуалните 63.47 млн. лв. С почти 10 млн. лв. на 47.77 млн. лв. се покачват и разходите за материали през сравнявания период.

Продажбите на компанията основно могат да се разграничат в две направления: продажби на готови продукти и продажби на суровини и полуфабрикати за химическата индустрия.

Основни пазари за суровините и полуфабрикатите са Турция, Румъния, Египет, страни от Близкия Изток и Централна Европа. В тези страни Оргахим е изградил пазарни позиции на утвърден български производител.

Цените на продаваните суровини и материали са изключително чувствителни на международните борсови котировки, като разликата суровина - краен продукт е много динамична.

Приходите от готови продукти са предимно от местен пазар.

Ценовата политика, предприета от дружеството в началото на 2008 год., стимулира търговците с атрактивната си премиална схема, като успява да запази интересите на дребния търговец. Определянето на цените на изделията е в пряка зависимост от пазара и неговите покупателни възможности.

Общите разходи за дейността през това полугодие се изчилсяват на 64.65 млн. лв., спрямо 52.47 млн. лв. в края на юни 2007 г.

Печалбата на Оргахим в края на първото полугодие на 2008 г. е 3.02 млн. лв. (6 лв. за акция) при 6.33 млн. лв. преди година.

За известно време след публикуване на отчета липсваха сделки с акциите на Оргахим АД. Към момента последната цена е с 0.15% под цената на отваряне от днес. При обем от 238 лота, средната стойност за акция се установи под 200 лв. на 197.88 лв.

Сн.: Иван Соколов, изпълнителен директор на Оргахим АД (сн. компанията)