Шестмесечните продажби на ХЕС се свиват с 66% за година

614
Шестмесечните продажби на ХЕС се свиват с 66% за година

Нетните приходи от продажби на ХЕС в края на юни 2009 г. достигат 9.36 млн. лв., което е с близо 66% под постъпленията за същия период на миналата година, сочат данните от последно предоставения отчет на компанията от Ямбол. Спадът се дължи основно на понижението на приходите от продукция, които се коригират за периода от 25.7 млн. лв., на 9.3 млн. лв. Общите приходи на компанията към първото полугодие на 2009 г. възлизат на 9.66 млн. лв., при 27.35 млн. лв. година по-рано.

От ХЕС успяват да намалят драстично и разходите по икономическите елементи. За година понижението е от 62% и достигат 9.34 млн. лв. По последна информация общите разходи са 9.42 млн. лв., спрямо 24.71 млн. лв. преди година.

Към края на юни печалбата на ХЕС е 190 хил. лв. За сравнение през същия период на 2008 г. положителният финансов резултат на дружеството е бил 2.5 млн. лв.

Дейността на ХЕС е експортно ориентирана, предимно към страните от Западна Европа. Прогнозите на ръководството на дружеството, по отношение на очакваните продажби, са силно повлияни от негативните очаквания за състоянието на икономиките на европейските държави и в частност на машиностроителния сектор, коментират от компанията.

През първото полугодие на 2009 г. дружеството регистрира най-ниското ниво от последните осем години по отношение приходите от продажби. Спадът в продажби се наблюдава вече пето поредно тримесечие, като намалението спрямо предходния период е с 11%. Въпреки позитивните сигнали, идващи от цяла Европа за начало на възстановяването, достигнатият обем за второто тримесечие няма да остане най-ниското ниво за годината. От гледна точка на абсолютните стойности очакваме предстоящите летни отпуски да доведат до ново най-ниско ниво през третото тримесечие, сочат от ХЕС.

Цените на металите са стабилни още от края на 2008 г., наблюдава се лек спад, който в следващите периоди се очаква да се запази. Натискът върху цените от страна на клиентите стана значително по осезаем. Разходите за персонала се определят от обема на произведената продукция и са съобразени с нивото на заплащане в региона. Дружеството постоянно оптимизира числеността и качествения състав на персонала, съобразно променящата се конюнктура. Финансовите разходи са с тенденция към намаление, допълват от компанията.

По информация на ХЕС тенденцията приходите да се формират изключително от продажби на хидравлични изделия се запазва. „Като обем прогнозата за приходите за деветмесечието е около 12 млн. лв. Постигнатият минимален положителен резултат не може да ни успокоява, като прогнозите са тенденцията за липса на достатъчно поръчки да се запази и през следващото тримесечие", прогнозират от компанията.

Оттам очакват положителен ефект да има решението за финансиране от ИАНМСП, с което ХЕС подписа договор по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г." По защитения проект "Технологично обновление и модернизация на машинния парк в ХЕС АД" предприятието предстои да получи близо 2.15 млн. лв.

Днес акциите на компанията не се търгуваха на борсата. В понеделник книжата на ХЕС поевтиняха с 3.17% и приключиха сесията на 2.90 лв. за лот.

 

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg