Осемдесет процента от продукцията на сливенския завод Динамо Сливен се изкупува от американската индустрия и се използва предимно за нуждите на армията на САЩ. Това заяви на специална пресконференция днес в завода изпълнителният директор Димитър Колев.

На срещата присъстваха и американски специалисти от ENP, Мичиган. ENP е основен доставчик на армията на САЩ и един от най-големите световни производители на части за двигатели и транспортни средства, с годишен обем на продукцията около 500 млн. щатски долара. Те са основни доставчици на едни от най- добрите производители на транспортна техника в целия свят като Caterpillаr.

Корпорацията в момента е основен търговски партньор на сливенското предприятие. Динамо Сливен АД има петгодишен рамков договор за износ за САЩ или износ на 10 хил. генератора в размер на 10 млн. долара.

В Америка 80% от българските стартери и динама отиват за „първично вграждане" директно със запазената си марка. Изключителният пробив на американския пазар се дължи на уникалния български продукт „Безчетков алтернатор ДЕА 450". Пазарният успех на разработката на доктора на техническите науки проф. Енчо Попов е постигнат благодарение на уникалния коефициент на полезно действие на алтернатора ДЕА 450, което е 75% и е с около 20% по-високо от най-добрите аналози, информират от компанията.

Продуктът е с по-малки размери, себестойността му е по-ниска, ефективен е при всякакъв обхват на скоростта и осъществява изключителната икономия на гориво (между 10 и 20%) при работа на двигатели с вътрешно горене. Единствено хибридните двигатели на автомобилите на бъдещето постигат подобни показатели, но при тях инвестицията е многократно по-голяма и съответно себестойността много по -висока, се казва още в съобщението на сливенската компания.

Тим Уикман от ЕNP сподели, че североамериканските потребители са изключително доволни от продукцията на Динамо, тъй като генераторите на световни фирми като БОШ и ДЕЛКО са под качествата на българската продукция. Половината от целия бизнес на ЕNP е свързан с изделията на българския завод.

Изпълнителният директор на Динамо Димитър Колев сподели, че предприятието изнася продукция извън ЕС, поради което изпитва огромни финансови затруднения от големите забавяния при възстановяването на данъчния кредит от държавата. В същото време за собствените си нужди компанията внася продукти предимно от ЕС, за които е длъжна да плаща ДДС. Необходими са законодателни инициативи, които да разрешат тези проблеми на българските производители, тъй като промишленото производство и износът са жизнено необходими за икономиката на страната.

Предприятието е закупено преди няколко години със затихващи функции. За него са заплатени 6.4 млн. лв. и отделно над 1 млн. лв. допълнителни инвестиции за внедряване на нови технологии и продукти. Само за безчетковия алтернатор инвестицията, която е направена от компанията е стотици хиляди лв.

През миналата година алтернаторът ДЕА 450 е бил наложен на североамериканския пазар като обема на износът още първата година е около 1.5 млн. лв. През тази година се очаква удвояване на износа, а потенциалът на компанията за производства при нарастване на нуждите е неограничен., уточняват от сливенското предприятие.

В него работят в момента 275 души. От началото на годината са назначени нови 20 работника като се очаква до края на годината още 40 да бъдат взети на работа, се казва още в съобщението.