Инвеститорите ще имат възможност да пренасочат неоползотворените (при презаписване) средства от първичното публично предлагане на Корпоративна търговска банка към IPO-то на Първа инвестиционна банка.

Вчера Димитър Въртигов, директор „Инвестиционно банкиране” в Корпоративна Търговска Банка обяви пред Profit.bg, че “oт 9.00 до 16.00 ч. на 10 май всеки инвестиционен посредник ще трябва да представи в Обединена Българска Банка, мениджър на първичното публично предлагане на Корпоративна Търговска Банка, списък със заявките за участие от страна на своите клиенти.”

В същото време поръчки за участието в IPO-то на Първа инвестиционна банка се приемат от 7 до 18 май.

Заплащането на закупените книжа ще се осъществи съответно на 16-и май при Корпоративна Търговска Банка и около 28 май при Първа инвестиционна банка.

Цената от проведените аукциони, както и броят на закупените акции от всеки инвеститор ще бъде ясен на 11-и и съответно 19 май 2007 г.

Корпоративна търговска банка възнамерява да осъществи аукцион за продажбата на 1 млн. акции с номинална стойност 10 лв. всяка и ще бъде издадена в резултат на увеличаване на капитала от 50 млн. на 60 млн. лв. Минималната емисионна цена е 45.00 лв., а максималната - 58.50 лв. за брой.

Предложените акции са разпределени за два вида поръчки – лимитирани и пазарни, като за лимитираните поръчки са определени 30 % от общото предложено количество акции, или 300 000 броя акции, а за пазарните поръчки – 70 % от общото предложено количество акции, или 700 000 броя.

Едно лице може да закупи и заплати минимум 25 акции и максимум 250 хил. акции на банката.

Първоначалното публично предлагане на ПИБ ще включва до 16,5 млн. обикновени безналични акции с право на глас като 10 млн. ще бъдат новоиздадени акции, а до 6,5 млн. съществуващи акции, собственост на Първа финансова брокерска къща.

Емисионата стойност на акциите (продажната им цена) ще бъде определена по метода „бук-билдинг“ (book-building) на основата на заявените количества и цени за предлаганите акции в подадените от инвеститорите заявки.